Lämmin Atlantti, märkä kesä

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Lämmin Atlantti, märkä kesä

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Tutkijat ovat löytäneet syyn sille, miksi Pohjois-Euroopassa on kesäisin nykyään niin sateista, BBC kertoo.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Atlantin valtameren lämpeneminen aiheuttaa sateita Pohjois-Euroopassa. Kyse on kausittaisesta vaihtelusta ja se on suuri tekijä ilmastossamme.

Tutkimus on tehty Readingin yliopistossa ja julkaistu Nature Geoscience -tiedejulkaisussa.

Tutkijoiden mukaan edellinen lämmin kausi oli vuosina 1931-1960, sitä seurasi kylmä jakso vuosina 1961-1990. Nyt vallitseva lämmin jakso alkoi siis vuonna 1990. 50 vuotta sitten päättynyt lämmin kausi oli ilmastoltaan hyvin samankaltainen kuin nykyinen kausi.

Atlantin korkea lämpötila lisää sateita Pohjois-Euroopassa ja aiheuttaa leudon kevään, kesän ja syksyn. Samalla Etelä-Euroopassa Portugalista Turkkiin sataa selvästi vähemmän.

Suomeen Atlantin lämpötilalla on vain vähän merkitystä. Sademäärä näyttää lisääntyvän selvästi lähinnä akselilla Vaasa-Raahe. Itä-Suomessa lämmin meri jopa vähentää sademääriä. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Britanniassa vettä tulee jopa viidenneksen enemmän.


Mekanismi epäselvä

Ilmiö vaikuttaa siis ilmastoon, mutta sen tarkka mekanismi tunnetaan yhä huonosti.

- Tiedämme, että meren lämmin pintavesi lämmittä ilmaa, joka vaikuttaa säärintamiin ja niiden reitteihin, siirtäen suihkuvirtauksia, mutta emme vielä tiedä yksityiskohtia siitä, miten tämä toimii, professori Rowan Sutton Readingin yliopiostosta selittää BBC:lle.

Epäselvää on myös, kuinka kauan jaksot kestävät. Haarukan uskotaan olevan noin 20-50 vuotta. On mahdollista, että myös ilmastonmuutos vaikuttaa meren lämpötilaan, mutta tutkimuksessa ei paneuduta tarkemmin Atlantin lämpöjaksojen kulkuun.

Aiemmin on uutisoitu myös Pohjoisnavan merijään sulamisesta. Suttonin mukaan Atlantin lämpenemisellä ja sulamisella on yhteys, mutta senkään yksityiskohdat eivät ole selvillä.

- Tämä ei tarkoita sitä, etteikö arktinen jääpeite vaikuttaisi Euroopan säähän, kysymys on kuinka paljon, Sutton toteaa.

Suttonin mukaan Atlantti ei näytä viilentyvän tällä hetkellä, joten sateisia kesiä on odotettavissa jatkossakin.
ILhttp://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201210 ... 7_ul.shtml

Siinä koko tarina Iltalehden sivuilta.

Heilahteluja siis Atlanttilla tapahtuu ja ne vaikuttavat myös jääpeitteeseen. AGW-usko ei selitä ihan kaikkea.