Epärealistiset ilmastotavoitteet

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Epärealistiset ilmastotavoitteet

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Jopa Hesari oli suostunut nappaamaan Iltalehden jutusta pätkän ym. otsikolla.

Sisältö oli Eija-Riitta Korholan tekstiä ja täyttä asiaa, Tässä kopia:


Epärealistinen ilmasto-ohjelma ei tehnyt unionista alan suunnannäyttäjää maailmassa kuten kuviteltiin.
Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola leimasi EU:n äkkinäisen ja ilman kunnollista keskustelua lukkoon lyödyn ilmasto-ohjelman "hölmöläisten politiikaksi".
Euroopan parlamentin jäsen Eija-Riitta Korhola leimasi EU:n äkkinäisen ja ilman kunnollista keskustelua lukkoon lyödyn ilmasto-ohjelman "hölmöläisten politiikaksi".

Euroopan unionin valtionpäämiehet räväyttivät maaliskuussa 2007 muulle maailmalle malliksi rajun ilmastopäästöjen vähennyslupauksen. EU-johtajat sitoutuivat vähentämään koko unionin alueen hiilidioksidipäästöjä 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta.

Lisäksi sovittiin, että EU:n energiasta 20 prosenttia perustuisi uusiutuviin lähteisiin. Tavoitteisiin aiotaan päästä 2020 mennessä.

Korkealentoinen ja iskevästi rimmaava "20-20-20"-sitoumus on ongelmallinen ainakin kahdella perustavalla tavalla. Se on erittäin kallis ja johtaa paljon energiaa käyttävän teollisuuden siirtymiseen ympäristötasoltaan heikompiin maihin, joissa päästöistä ei sakoteta. Viemme saasteita ja tuomme työttömyyttä.

Energiakysymyksiin paneutunut meppi Eija-Riitta Korhola (kok) ennusti jo 2008, että EU:n ilmastotavoitteiden mahdottomuus "huomataan muutaman vuoden kuluttua" (IL 26.1.08). Nyt se hetki näyttää koittaneen - myös Suomessa.

Ensimmäiseksi kriisiytyy uusiutuviin lähteisiin perustuvan energian tuotantotavoite, kun puunjalostusteollisuus sulkee tehtaitaan. Se on vastannut noin 80 prosentista Suomen uusiutuvan energian tuotannosta. Energiamarkkinaviraston ylijohtaja Riku Huttunen epäilekin jo tavoitteiden toteutumismahdollisuuksia, ja energiakonsultti Sanna Perkiö vaatii Suomea tarkistamaan ohjelmaa (Talouselämä 14.10.).

Finanssikriisi ja julkisten talouksien ahdinko uhkaa johtaa tukiaisille perustuvan energiastrategian umpikujaan. Komissiosta vuodettu muistio lupaa EU:n liike-elämälle ja kotitalouksille "ainakin 20 vuotta kohoavia energiakustannuksia" (Financial Times 17.10.). Jo nyt kuluttajien sähkölasku on monissa EU-maissa iso poliittinen kysymys ja Suomessakin "jytkyn" osasyy. Nykyhintoihin on luvassa 100 prosentin nousu.

Päästökauppa on hyödyttänyt energiayhtiöitä, konsultteja ja byrokraatteja. Itse päästöjä se on leikannut minimaalisesti. On väärin kuvitella, että ajamalla Eurooppa köyhyyteen ja kurjuuteen ilmasto säästyy saasteilta.