Kansallinen ilmastopaneeli

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

pekkapy
Viestit: 14
Liittynyt: 19.11.2009, 12:21:47

Kansallinen ilmastopaneeli

Viesti Kirjoittaja pekkapy »

Helsinki

Julkaistu: 02.09. klo: 07:52
Päivitetty: 02.09. klo: 09:11
Suomi aikoo perustaa kansallisen ilmastopaneelin. Siitä on hahmoteltu asiantuntijaryhmää, joka kokoaisi tietoa ilmastonmuutoksesta poliittisen valmistelun taustaksi. Paneeli ei tee omaa tutkimusta.

Paneelin on tarkoitus koostua eri tieteenalojen asiantuntijoista. Edustettuina olisivat muun muassa luonnontieteet, taloustieteet, teknologia ja kansainvälinen politiikka.

- Lukumääräisesti paneeli ei voi olla kovin laaja, sillä se hankaloittaisi ryhmän työskentelyä. On myös mahdollista, että paneelin kokoonpano vaihtelee työvaiheen mukaan, sanoo ympäristöneuvos Jaakko Ojala ympäristöministeriöstä.

Ilmastopaneelin valmistelu on alkanut ministeriössä, ja toiminta on tarkoitus saada alkuun syksyn aikana.

STT

Lauri Heimonen
Viestit: 389
Liittynyt: 10.01.2010, 19:48:10

Re: Kansallinen ilmastopaneeli

Viesti Kirjoittaja Lauri Heimonen »

Tästä uutisesta ehkä helpommin selviää, mihin asialla pyritään; http://www.tekniikkatalous.fi/kaikki_uutiset/?pge=5 :

Uutiset Helena Raunio, 25.8.2011, 11:43 .

Suomi saa oman ilmastopaneelin - Ilmastolain aika vuonna 2013?.

Suomeen perustetaan hallitusohjelman mukaisesti oma ilmastopaneeli. Myös ilmastolain tarpeellisuutta ryhdytään selvittämään.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kertoi, että kansainvälisen IPCC:n tapaan toimiva ilmastopaneeli koostuu tieteen tekijöistä, mutta se on myös poliittisesti relevantti paneeli. Tavoitteena on käydä poliittista keskustelua siitä, miten päästövähennyksiä toteutetaan ja mitkä tavoitteet ovat riittävän kunnianhimoisia toteutettaviksi.

”Paneelin pyrkimyksenä on tuoda tieteellinen keskustelu lähemmäksi politiikkaa. Sen tavoitteena on toimia poikkitieteellisenä neuvoa antava ryhmänä, jossa olisi edustettuna ilmastotieteet, teknologia, yhteiskuntatieteet ja oikeustieteet”, Niinistö kertoi toimittajille aamupäivän tiedotustilaisuudessa.

Päätös syyskuun aikana

Paneeli nimetään syyskuun aikana. Siihen haetaan jäseniä eri yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, joilla on alaan liittyvää tutkimusta.

Päätöksen jäsenistä tekee energia- ja ilmastopoliittinen ministerivaliokunta ympäristöministeriön valmistelusta.

”Tarkoituksena on etsiä keinoja päästövähennysten toteuttamiseen ja seurantaan. Se antaa myös asiantuntijanäkemyksiä, kun hallitusohjelman mukaisesti valmistellaan ilmastolakia”, Niinistö lisäsi.

”Etsimme keinoja siihen, mikä on mielekkäin tapa toteuttaa Suomessa päästövähennystavoitteet.”

Ilmastolaki vuonna 2013?

Hallitus on sitoutunut ohjelmassaan valmistelemaan ja tekemään tarvittaessa selvityksien perusteella erillisen päätöksen ilmastolain säätämisestä. Alkuvaiheessa laki koskisi ainoastaan päästökaupan ulkopuolisia päästöjä. Parhaillaan selvitetään, miten ilmastolakia lähdetään valmistelemaan.

”Hallitusohjelman mukaisesti erillinen päätös sen käyttöönotosta tehdään ja sovitaan siinä yhteydessä, mitkä ovat sopivat päästövähennystavoitteet.”

Varsinainen lainsäädäntötyö alkaa vuonna 2013.

”Hallitusohjelma antaa hyvän pohjan arvioida kansainvälisesti EU-tasolla päästövähennystavoitteiden tiukentamista ja tehdä selvitys, onko perusteltua nostaa tavoitteita 30 prosenttiin”, Niinistö lisää.

Ilmastolailla koordinoidaan kansallisesti, miten eri hallinnonaloilla päästövähennykset tehdään mahdollisimman tehokkaasti.


Päättäjät pitäisi saada tajuamaan, että ihmisperäiselle lämpenemiselle ei ole näyttöä todellisuudesta. Todellisuudesta sensijaan on monenlaista näyttöä siitä, että viimeaikaistakin lämpenemistä hallitsevat luonnolliset tekijät.

Talonpoikaisjärjelläkin on ymmärrettävissä, että kun havaintojen mukaan nykyääänkin ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu seuraa lämpenemistä eikä päinvastoin, lämpenemistä eivät ilmakehään tulevat hiilidioksidipäästöt voi hallita - ihmisperäisistä päästöistä puhumattakaan

Kokemukseen perustuvalla talonpoikaisjärjellä voidaan ymmärtää myös se, että ilmakehän nykyistäkin hiilidioksidipitoisuutta ylläpitävät yhdessä kaikki ilmakehään tulevat hiilidioksidipäästöt. Kun näistä ilmakehään tulevista, nykyisistä hiilidioksidin kokonaispäästöistä ihmisperäisten päästöjen osuus on vain luokkaa 4 %, ihmisperäisten päästöjen ylläpitämä osuus ilmakehän hiilidioksidipitoisuudestakaan ei tuota luokkaa 4 % olevaa arvoa suurempi voi olla.

Vastaa Viestiin