Jääkarhuraukat!

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Jääkarhuraukat!

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Tuli juuri ohjelma jääkarhuista. Pääosassa tosin oli eläintarhapentu Knut, mutta kyllä siinä vilautettiin luonnonvaraisiakin eläimiä.

Tietenkin muutamaan kertaan tuli esille kuinka ilmastonmuutos nakertaa nallejen elinalueita.

Piti sitten vilkuilla näitä elinalueita, kas tässä: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere ... or.000.png

Ymmärtääkseni jääkarhut syövät lähinnä hylkeitä ja mursuja. Jäälakeuksilla ei kumpiakaan ole eikä myöskään umpeen jäätyneillä rannikoilla. Jääkarhuilla luulisi menevän todella huonosti itäisen Siperian pohjoisrannikoilla, kun siellä niin pitkään jää ulottuu rannikolle asti kuten nytkin. Tuskin siellä jääkarhuja onkaan.

Jääkarhujen elinalueita on siis sitä enemmän mitä pitempi on jään reuna. Väitän siis, että jos koillis- ja luoteisväylät pysyisivät auki kautta vuoden, niin sekä jääkarhuilla että hylkeillä menisi paremmin.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Jääkarhuraukat!

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Grunt kirjoitti:Niin, homma taitaa perustua siihen, että jääkarhut nimenomaan saalistavat merijäällä pesiviä hylkeitä ja mursuja. Kun jää sulaa aiemmin pois oletetun ilmaston lämpenemisen johdosta, karhut joutuvat menemään aiemmin maalle, jolloin he eivät ole ehtineet riittävästi kerätä ravintoa ja sitten nälkiintyvät maalla. Karhut joutuvat myös ohenevien / katoavien jäiden vuoksi uimaan enemmän, jolloin vaarana on myös hukkuminen. Kriittisessä asemassa ovat eniten pennut. Tosin, lajina jääkarhut ovat selvineet ilmeisen monista lämpimistä jaksoista, joten kovin sulaksi saa mennä, jotta se ei pärjäisi. En kyllä sitä jaksa epäillä, ettei kyseessä olisi otus, joka on melko herkkä elinympäristön muutoksille. Näin tuppaa olemaan monen kehittyneen lajin suhteen, jotka elelevät "extreme" olosuhteissa.


Jaa, menevätkö ne maalle? Olen kuvitellut, että ne elävät lähinnä merijään reunoilla, varmaan myös Grönlannin rannoilla. Jos jää sulaa, niin eikö ole loogista, että ne vain seuraavat jään reunalla sen sulamista? Tietenkin jonkin saaren ranta kun tulee vastaa jään sulaessa, uimareissu koittaa, mutta tuskin tuo lajin säilymistä uhkaa.
Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Jääkarhuraukat!

Viesti Kirjoittaja Grunt »

Niin, homma taitaa perustua siihen, että jääkarhut nimenomaan saalistavat merijäällä pesiviä hylkeitä ja mursuja. Kun jää sulaa aiemmin pois oletetun ilmaston lämpenemisen johdosta, karhut joutuvat menemään aiemmin maalle, jolloin he eivät ole ehtineet riittävästi kerätä ravintoa ja sitten nälkiintyvät maalla. Karhut joutuvat myös ohenevien / katoavien jäiden vuoksi uimaan enemmän, jolloin vaarana on myös hukkuminen. Kriittisessä asemassa ovat eniten pennut. Tosin, lajina jääkarhut ovat selvineet ilmeisen monista lämpimistä jaksoista, joten kovin sulaksi saa mennä, jotta se ei pärjäisi. En kyllä sitä jaksa epäillä, ettei kyseessä olisi otus, joka on melko herkkä elinympäristön muutoksille. Näin tuppaa olemaan monen kehittyneen lajin suhteen, jotka elelevät "extreme" olosuhteissa.
Grunt
Viestit: 164
Liittynyt: 11.04.2008, 10:24:07

Re: Jääkarhuraukat!

Viesti Kirjoittaja Grunt »

Tapsa kirjoitti:Jaa, menevätkö ne maalle? Olen kuvitellut, että ne elävät lähinnä merijään reunoilla, varmaan myös Grönlannin rannoilla. Jos jää sulaa, niin eikö ole loogista, että ne vain seuraavat jään reunalla sen sulamista? Tietenkin jonkin saaren ranta kun tulee vastaa jään sulaessa, uimareissu koittaa, mutta tuskin tuo lajin säilymistä uhkaa.

Miten nämä ketjun viestit voivat olla tässä järjesyksessä, itsellä ainakin Tapsan vastaus näkyy toisena viestinä :?

Noh itse asiaan. Lähestulkoon aina ne käsittääkseni joutuvat menemään lopulta maalle, kun merijää käy kevätkesällä olemattomamaksi eikä karhu voi niillä enää liikkua. Jääkarhu siis tarvitsee kunnon jäälauttoja, jolla hylkeet pesivät ja oleilevat, ja kesällä ja alkusyksystä, kunnes meri taas jäätyy, jääkarhut eivät paljon syö. Jos tämä keväinen hylkeiden saanti jää vähäiseksi, karhut kuolevat kesän aikana nälkään tai vastavuoroisesti päätyvät ihmisasutuksille safkaamaan koiria ja roskia.

Tiedän tosin, että tästä hukkumisten vaikutuksesta kokonaispopulaatioon tai edes sen merkittävästä olemassaolosta on kahdenlaisia mielipiteitä:

Hukkuvia jääkarhuja, iik!:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/u ... 767459.ece
http://www.biologicaldiversity.org/news ... -2008.html

Vain alarmistien hörhöilyä:
http://www.worldclimatereport.com/index ... lar-bears/
http://scottthong.wordpress.com/2008/04 ... lar-bears/

Mene ja tiedä. Mielestäni olennaista lajin kannalta kuitenkin on vain ja ainoastaan se, että ovatko olot nyt jotenkin poikkeukselliset jääkarhun kannalta? Itse väittäisin, että ei ole. Vastaavanlaisia jääoloja on taatusti tullut ja mennyt ja jääkarhu on porskutellut niiden läpi vallan mainiosti.
Avatar
html
Viestit: 130
Liittynyt: 20.05.2009, 16:06:44
Viesti:

Re: Jääkarhuraukat!

Viesti Kirjoittaja html »

Eipä ole vaikuttanut jääalojen vaihtelut jääkarhukantaan joka on lähes 30000 karhua, tästä tuskin valtamediat uutisoi!

Global polar bear population larger than previous thought – almost 30,000
Posted on February 23, 2017
Vastaa Viestiin