Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Linkit uutisiin, yleisönosastokirjoituksiin, yms., sekä niitä koskeva keskustelu. Eri aiheita koskevat linkit olisi hyvä pitää omissa ketjuissaan.

Valvoja: Hallitus

Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Joensuun lentoaseman sääasema (Liperi Joensuun Lentoasema perustettiin 01.07.1961 ja suljettiin 30.11.1999) IL:n sivustojen mukaan http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/havainto_51.html. Tuota Liperin ennätystä voidaan kritisoida, jos kuten Kai MYrberg kirjoitti Helsingin Sanomien mielipide sivuilla Kai Myrberg kirjoitti otsikolla, että Turun lämpötilaennätys 9.7.1914 oli aiempi Suomen ennätys 35,9 C vaikka Wärtsilässä oli mitattu (aivan rajan tuolla puolen Venäjällä) samaan aikaan +38,0. Wärtsilän ongelmana on Suomen ennätyksen kannalta, että se ei sijaitse nyky-Suomen puolella ja aseman laatuluokituksen (III) mukaan se ei edes kelpaa ennätykseksi. Samaan laatuluokkaan (III) kuului myös Punkaharju, jossa mitattiin peräti 36, 2 astetta heinäkuussa 1914.Todettakoon, että Hesarin seuraavan päivän lehdessä oli Eija Vallinheimon oikaisu, jossa todetaan juuri tuo laatuluokka ero, mutta miten lienee nykyisen Liperin laatuluokka, kun se nyt kelpaakin ennätysten kirjaan vaikka se ei nykyään näytä kuuluvan edes automaattiasemien luetteloon, se kun näyttää poistetun IL:n asemaverkostosta: http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/havainto_51.html.

Sekavaa tuntuu IL:n touhut olevan, varsinkin kun kuunteli eilisissä uutisissa pääjohtaja Petteri Taalaksen hehkutusta ilmastonmuutoksesta ja tietysti ihmisen syyllisyydestä.
lotahtin
Viestit: 7
Liittynyt: 09.12.2008, 11:10:45

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja lotahtin »

Kumpikohan meistä luki väärää taulukkoa?
tämän: http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/havainto_20.html mukaan asema olisi kyllä edelleen käytössä.
"
WMO LPNN Aseman nimi Lev Pit Kork Aloituspäivä
02929 3801 Liperi Joensuun Lentoasema 6239 2936 0121 01.03.1955
"
Tosin perustettu siis vasta vuonna 55!
abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja abc »

Winterhalter: "Joensuun lentoaseman sääasema (Liperi Joensuun Lentoasema perustettiin 01.07.1961 ja suljettiin 30.11.1999) IL:n sivustojen mukaan http://www.ilmatieteenlaitos.fi/saa/havainto_51.html. "

Jos katsoo tarkkaan Ilmatieteen laitoksen www-sivut havaintoasemien kohdalta niin sieltä selviää, että W:n tarkoittama Liperin suljettu asema Joensuun lentokentällä oli "Auringon säteilyn ja paisteajan mittausasema", joka kyllä suljettiin v. 1999. Toisaalta, kuten "Kahannin" toteaa IL:n toiminnassa olevista sääasemista niin siellä on edelleen "Liperi, Joensuun lentoasema".

Sääasemat ovat nykyään automaattiasemia, ja ne on varustettu Vaisala Oyj toimittamilla korkeatasoisilla meteorologisilla antureilla. Liperin asemaa isännöi Joensuun lentoliikenteestä vastaava Finnavia. Sääasema sijaitsee lentokenttäalueella ja Finnavia vastaa sen toiminnasta, mutta säätiedot liitetään Ilmatieteen laitoksen tietokantoihin.

Edellisen lämpöennätyksen aikana, v. 1914, sääasemien laatuluokitus perustui lähinnä siihen oliko aseman toiminta paikan päällä tarkistettu ja mittausrutiinien todettu olevan kunnossa. Turku, jossa ennätys luettiin, kuului korkeamman laatuluokan asemiin, koska siellä oli toiminnat tarkastettu hiljattain. Wärtsilä ja Punkaharjun asemia ei. Wärtsilästä todetaan erityisesti v. 1914 säävuosikirjassa, että sen toiminta ei ollut moitteetonta ja asema suljettiinkin v. 1914 lopulla. Wärtsilän ennätyslukemaa 38,0 °C ei kirjattu hyväksyttäväksi tulokseksi vuoden 1914 heinäkuun Ilmastokatsaukseen, jossa aseman kohdalla on pelkkä viiva. Sama koskee Punkaharjua.

Liperin lähellä (n. 10 km) sijaitsee Joensuun Linnunlahden sääasema, jossa mitattiin ennätyspäivänä toiseksi korkein lukema +36,8 °C, joka sekin ylitti v. 1914 ennätyksen melkein asteella. Kun kahdella lähekkäisellä sääasemalla on mitattu ennätyslukemia niin niiden meteorologinen uskottavuus vahvistuu. Sekä Liperi että Linnunlahti sijaitsevat kannaksella kahden järvialueen välissä. Idästä tullut kuuma ilmamassa tuli Ilomantsin suunnalta, koka sijaitsee 100-200 m korkeammalla kuin mainitut asemat. Ilmamassojen laskeutuessa alas syntyy lievä Föhn-ilmiö, joka nosti ilman lämpötilaa entisestään kohti huippulukemia.
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja BorisW »

abc kirjoitti:Sekä Liperi että Linnunlahti sijaitsevat kannaksella kahden järvialueen välissä. Idästä tullut kuuma ilmamassa tuli Ilomantsin suunnalta, joka sijaitsee 100-200 m korkeammalla kuin mainitut asemat. Ilmamassojen laskeutuessa alas syntyy lievä Föhn-ilmiö, joka nosti ilman lämpötilaa entisestään kohti huippulukemia.


Kiitos abc:lle korjauksesta ja täsmennyksestä. Föhn-ilmiön, eli paineen lisäyksestä adiabaattinen lämpeneminen olen kokenut rajuna Kalliovuorten itäpuolella matkalla Las Vegasiin. Vanha Wolkkari Kleinbussi suorastaan vaikeroi puuskissa ja tuulilasi samentui hiekkapuhalluksessa.

Tämän kesän lämpimät ilmat toivat mieleen kysymyksen, että missä määrin etelästä kulkeutuvat ilmamassat lämpiävät edelleen siirtyessään pohjoisen korkeamman painovoimakentän piiriin? Vai onko sillä minkäänlaista merkitystä?
HMV
Viestit: 581
Liittynyt: 02.02.2010, 08:27:28

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja HMV »

Roger Pielke Jr. on kyllästynyt IPCC-alarmistien jatkuvasta sääilmiöihin liittyvästä disinformaatiosta. Pielke puuttuu erityisesti WMO:n tuoreeseen tiedotteeseen:

The World Meteorological Organization has issued he following statement:

Several regions of the world are currently coping with severe weather-related events: flash floods and widespread flooding in large parts of Asia and parts of Central Europe while other regions are also affected: by heatwave and drought in Russian Federation, mudslides in China and severe droughts in sub-Saharan Africa. While a longer time range is required to establish whether an individual event is attributable to climate change, the sequence of current events matches IPCC projections of more frequent and more intense extreme weather events due to global warming.

Even though the IPCC report can be parsed in many ways, I await the textual exegesis that supports the claim that the "sequence of current events matches IPCC predictions." This will be difficult given that the IPCC didn't even make projections for 2010. I welcome in the comments efforts to justify the claim by the WMO.

I am coming to the conclusion that there is something about the climate issue that makes people -- especially but not limited to academics and scientists -- completely and utterly lose their senses. The WMO statement is (yet) another example of scientifically unsupportable nonsense in the climate debate. Such nonsense is of course not going away anytime soon .

Erityisen osuva on Pielke Jr:n viestin lopussa oleva rinnastus, johon on helppo yhtyä:

But because various unsupportable and just wrong claims are being advanced by leading scientists and scientific organizations, it would be easy to get the impression that on the issues of extreme events and climate change, IPCC science has a status similar to interpretations of Nostradamus and the Mayan calenders.

http://rogerpielkejr.blogspot.com/2010/ ... etold.html
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Alkukesä maailman säähistorian lämpimin

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Katsoin huvikseni että FMI on ehtinyt värkätä jo 17 ylimääräistä tiedotetta kesän hellejaksosta ja ukkosista. Ettei vaan ole mennyt ylitöiksi?
Sen sijaan viime talvena vallitsi täydellinen radiohiljaisuus, paitsi että tiedotteita tuli kolme (1.3., 14.1., 19.1) joiden kaikkien sisältö oli, että talvi ei muualla ole kylmä tai että ilmasto kyllä lämpenee vaikka sää on kylmä.
Tämä kuvaa minkälainen bias tiedotuksessa on. Sairasta, sanoisin Pielken tavoin. Tämä ei ol kuitenkan vihreiden puoluetoimisto tai militantti "ympäristöjärjestö" vaan yhteiskunnan varoilla ylläpidettävä "tieteellinen" instituutio.
Pelkään pahoin että joku näistä pelleistä saa päähänsä rahastaa alkamalla lähettää tekstiviestejä "poikkeusilmiöistä", eli ei enää riitä että lehdet on täynnä tätä vaan kenties pian kännykätkin piippailee päivittäin kun FMI spammaa propagandaansa.
Vastaa Viestiin