Sivu 1/1

James Hansenin kirja Kanavassa

Lähetetty: 11.05.2010, 16:12:11
Kirjoittaja Kivimies
Kanavan 2010/3 numerossa on Suomen ympäristökeskuksen vanhemman tutkijan Jari Lyytimäen kirjoittama arvostelu James Hansenin teoksesta Storms Of My Grandchildren : The Truth About The Coming Climate Catastrophe And Out Last Change To Save Humanity.

Hansenin kirjan otsikko kertoo jo yksistään aivan kaiken : äijä on täysi ilmasto-ekstremisti. Mielenkiintoisinta antia Lyytimäen kirjoituksessa onkin se kuinka suomalainen virassaoleva tutkija arvioi tällaista tapausta.

Hansen on ukko, joka vuonna 1988 esiintyi Yhdysvaltain kongressin todistajana väittäen, että ilmastonmuutos on 99 prosentin todennäköisyydellä ihmisen aiheuttamaa. Väite iski suoraan ihmisten hermoon, koska Yhdysvaltoja piinasi juuri tuolloin ankara kuivuus. Unhoon taisi jäädä, että aivan vastaavaa koettiin myös 1930-luvun alussa laajalla preeriavyöhykkeellä. Seurauksena oli kuuluisat hiekkapölymyrskyt ja maaperän voimakas eroosio. Oletan, että Hansen kuitenkin perustelee omat väitteensä noin 300 sivuisessa kirjassan.

Lyytimäen kirjoituksessa on monta hyvää kohtaa, joista tärkeimpänä minä pidän Hansenin tekemää havaintoa julkisesta keskusteluilmapiiristä. Näin Lyytimäki kirjoittaa :

Hansen suomii ilmastontutkijoita tieteellisestä vaiteliaisuudesta. Taudinkuvaan kuuluu se, että hälyttävistäkään tuloksista ei haluta pitää ääntä vaan sen sijaan keskitytään loputtomaan lisätodisteiden keräämiseen. Tällöin tutkijat eivät joudu itselleen epämieluisaan rooliin julkisuuden ja erityisesti ilmastoskeptikoiden riepoteltavaksi vaan voivat keskittyä jatkotutkimuksiin.

Avoimeksi jää Jari Lyytimäen käsittelyssä kuinka auliisti James Hansen itse antaa vastapuheenvuoron hänen kriitikoilleen.