päästöt

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: päästöt

Viesti Kirjoittaja pasi »

pasi kirjoitti:Odotellaan siihen asti ennenkuin väitetään, että APS:n mielipide ei ole muuttunut. Siitä ei sinulla eikä minulla ole mitään muuta tietoa kuin APS:n foorumin päätoimittajan sana.


Tarkensin blogausta lisää tämän APS:n lausunnon vuoksi:

APS Climate Change Statement

APS Position Remains Unchanged

The American Physical Society reaffirms the following position on climate change, adopted by its governing body, the APS Council, on November 18, 2007:

"Emissions of greenhouse gases from human activities are changing the atmosphere in ways that affect the Earth's climate."

An article at odds with this statement recently appeared in an online newsletter of the APS Forum on Physics and Society, one of 39 units of APS. The header of this newsletter carries the statement that "Opinions expressed are those of the authors alone and do not necessarily reflect the views of the APS or of the Forum." This newsletter is not a journal of the APS and it is not peer reviewed.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: päästöt

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Asia tahtoo välillä päästä unohtumaan, kun nimim. tuc ryhtyy pelaamaan lasihelmipeliään. Lämpenemisen osalta tilanne näyttää vuoden 1850 jälkeisen kehityksen osalta seuraavalta (HadCRUT3y):

Kuva

Nousu on ollut noin 0,04 astetta kymmenessä vuodessa.

Viimeisten 20 vuoden eli James Hansenin ensimmäisen madonluvun ja viimeisimmän katastrofivetoomuksen välisenä aikana on keskimääräinen ilmakehän lämpö vaihdellut näin:

Kuva

Ei ole ihme, että paniikki kiehuu katastrofia saarnaavien keskuudessa. Kyseessä ovat suuret taloudelliset, valtapoliittiset ja henkilökohtaiset arvot.
Mitä sääsuhteiden kokonaisuudessa tapahtuu, ja millaisen aikavälin asioista oikeastaan on kysymys, painuu tässä ideologis-poliittisessa keskustelussa kokonaan taka-alalle. Sitä keskustelua määräävät lööppijulkisuuden rakastamat äärimmäisyydet, kuten ympäristön nopeutuva tuhoutuminen, kuoleminen kuumaan, ilmaston aiheuttamat kansainvaellukset, taudit jne. jne.

Sääsuhteiden pitkäaikaiset muutokset ovat aina alueellisia. Alueelliset systeemit muodostavat laajempia vuorovaikutuksellisia kokonaisuuksia, joita voidaan kutsua ilmastovyöhykkeiksi.
Näiden muutoksia ja siirtymiä kuvataan useilla eri parametreillä, ei suinkaan vain "ennennäkemättömään lämpenemiseen" liittyvillä ääri-ilmiöillä.

Ideologinen ilmastotaistelu hävittää mahdollisuuden analyyttiseen tutkimukseen ja kaventaa olennaisesti tieteellisen tutkimuksen ja ymmärtämisen mahdollisuuksia. Sen vuoksi on erittäin hyvä, jos tieteellinen keskustelu sääsuhteiden vaihteluun ja muutoksiin liittyvien tekijöiden perusteista käynnistyy USA:ssa. Silloin on toivoa, että myös Euroopassa media vapauttaa itsensä poliitikkojen määrittämän konsensuksen kahleista.

Korjaus: Tekstissä oli aluksi väärä alkuvuosi grafiikalle. Korjasin havaittuani virheen.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Konsultti

Re: päästöt

Viesti Kirjoittaja Konsultti »

Nimimerkin “tuc” kommenttiin, että toki Suomen ongelmat on näille politiikan ja tutkimuksen maailmanluokan lahjakkuuksille aivan liian pieniä ja mieluummin ratkaistaisiin samantien koko maailman ongelmat mutta jos nyt fokusoidaan Suomeen olisin poliitikkona joka en ole hyvin huolissani “paikallisista tarinoista” eli siitä että edelliset suuret ääri-ilmiöt ja katovuodet olivat 1690-luvulla ja 1860-luvulla jolloin merkittävä osa väestöä menehtyi kylmään nälkään ja tauteihin. Siten energiatalouden kohentamisen ajuri ei ole lämpeneminen joka alentaa investointien kannattavuutta vaan pelko kylmenemisestä lähivuosikymmeninä.

McKinsey on tehnyt muutaman vuoden laskelmia olettaen CO2-hypoteesi ja todennut että kyseessä ei ole edes kovin merkittävä teknistaloudellinen ongelma jos vaikka siis tavoite olisi CO2:n alentaminen. Lisäksi McKinseyn laskelmissa on se perustavaa laatua oleva virhe että niissä ei lainkaan oteta huomioon tekniikan kehitystä eikä etenkään digitalisoitumista vaikka jopa Sternin raportin liitteessä talouskasvun kiihdyttämisen arveltiin alentavan päästöjä:

http://www.mckinsey.com/mgi/publication ... /index.asp

Energiakysymys joka on todellinen ongelma ratkeaakin helposti teknologisesti ilman poliittisten keinottelijoiden ja ääriliikkeiden agendoja (kasvissyönti, kerrostaloasuminen, junallamatkustaminen, elämäntapamuutokset ja ties mitä). Tästä mielenkiintoinen case oli uusimmassa Fortunessa:

http://greenwombat.blogs.fortune.cnn.co ... land-rush/

Ennen arvottomasta Mojaven autiomaasta (jonka poikki olen monesti ajanut välin Los Angeles - Las Vegas mutta myös Arizonassa ja Utahissa ) on tehty 104 aurinkoenergiavaltausta kappalehintaan muutama kymmenen miljoonaa ja vastaten yhteiskapasiteetiltaan kaksi kertaa Kalifornian nykyinen sähkönkulutus. Tätä on verrattu saman seudun kultaryntäykseen 1849. Takana ovat pääomasijoittajat, jotka haluavat rakentaa aurinkovoimaloita, pääosin thermal solar, mutta myös scalable photovoltaic. Nämä eivät olekaan mitään turhaa porukkaa, eurooppalaisia trendiälykköjä, vaan 1980- ja 1990-luvuilla nämä kaupallistivat tietokone- ja ohjelmistoteollisuuden ja Internetin ja samalla polkivat maan rakoon eurooppalaisten ja japanilaisten älykköjen ja poliitikkojen valtiojohtoiset ja byrokraattiset “ohjelmat”.

Nyt kysymys: Mikä on este tälle kehitykselle? Vastaus: Ympäristönsuojelijat vastustavat aurinkovoimaloita.

Tämä case osoittaa kuinka energiabisnes on myös local eikä global. Siksi en ymmärrä tämän palstanvetäjien biopolttoainevastustusta, koska bioaineet ovat osa Suomen ratkaisua samalla lailla kun aurinko on osa Kalifornian ratkaisua.

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: päästöt

Viesti Kirjoittaja Jöns »

Konsultti kirjoitti:Energiakysymys joka on todellinen ongelma ratkeaakin helposti teknologisesti ilman poliittisten keinottelijoiden ja ääriliikkeiden agendoja (kasvissyönti, kerrostaloasuminen, junallamatkustaminen, elämäntapamuutokset ja ties mitä)...

Tämä case (Mojave) osoittaa kuinka energiabisnes on myös local eikä global. Siksi en ymmärrä tämän palstanvetäjien biopolttoainevastustusta, koska bioaineet ovat osa Suomen ratkaisua samalla lailla kun aurinko on osa Kalifornian ratkaisua.


Energiakysymys on mielestäni teknologisesti ratkaistavissa, mutta silti vaikea monesta syystä. Erittäin vaikeaksi ratkaisu on muodostunut EU:n ja sen amerikkalaissiiven käynnistämän hiilidioksidiksidisodan vuoksi. Mukana vaikuttaa voimalla EU:n oma strateginen intressi päästä keinolla millä tahansa samanarvoiseksi peluruksi energiaraaka-aineresurssit omistavien valtioiden kanssa.

Tämä johtaa kehitysresurssien haaskaamiseen ja virheellisiin painotuksiin. Yksi selvästi katastrofalinen kehityspiirre on aikaresurssin väärinkäyttö eli paniikinomainen hosuminen. Biopolttoaineen ympärillä nähty poliittinen farssi on siitä paljonpuhuva esimerkki: Poliitikot luulivat löytäneensä populaarin viisastenkiven ja aiheuttivat loiskiehunnallaan keinottelubuumin. Keinotteluun sisältyy markkinoiden vääristyminen ja ylikuumeneminen.

Tästä syystä ns. lapsi on menossa biopolttoaineprojektissa pesuveden mukana. Toisaalta tiedetään, että biopolttoaineen kehitystyö jatkuvasti vankkana mm. USA:ssa, jossa jätteen käyttö tulee varmuudella energia-raaka-aineena lisääntymään.

Meillä Suomessa VAPO ymmärtääkseni jatkaa turpeen hyödyntämiseen liittyvää hankettansa. Sen yksi keskeinen osa on oman maan ja Viron suoturpeen prosessointi polttoaineeksi. Oli vähän yllätys, että tällä hetkellä nähtävästi turpeen käyttö tullaan EU-komission puolelta Suomessa sallimaan, jos viime päivien uutisiin on luottamista.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: päästöt

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

Konsultti kirjoitti:Energiakysymys joka on todellinen ongelma ratkeaakin helposti teknologisesti ilman poliittisten keinottelijoiden ja ääriliikkeiden agendoja (kasvissyönti, kerrostaloasuminen, junallamatkustaminen, elämäntapamuutokset ja ties mitä).


http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Gree ... Sector.png

Vastaa Viestiin