Bioenergia vastuutonta

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Professorikin sen tajuaa
YK-raportoija: Investoinnit bioenergiaan jäihin
Julkaistu 03.05.2008, klo 07.51
Elintarvikkeiden käyttäminen energian tuottamiseen on vastuutonta, sanoo YK:n elintarvikealan asiantuntija Olivier de Shutter. Hänen mielestään biopolttoaineinvestoinnit olisi keskeytettävä.
Ruoan käyttö energianlähteenä on merkittävä tekijä viime kuukausina nähdyn ruoan hinnannousun takana. Elintarvikkeiden raju kallistuminen on saattanut jopa 100 miljoonaa ihmistä nälänhädän partaalle.

Belgialainen oikeusprofessori de Schutter pitää anteeksiantamattomana sitä, ettei kansainvälinen yhteisö kyennyt ennustamaan hinnannousua ja siitä seuranneita levottomuuksia. Hän vaatii YK:n ihmisoikeusneuvostoa kokoontumaan pikaisesti ja pohtimaan maailmaa yllättänyttä elintarvikeongelmaa.

- Jos jonkin diktatuurimaan poliisi pidättäisi 100 miljoonaa ihmistä, totta kai me marssisimme kadulla ja järjestäisimme pikakokouksia, de Shutter sanoo.

Yhdysvaltain ja Euroopan unionin tulisi luopua biopolttoaineiden lisäämistavoitteistaan, de Shutter vaatii ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa. Kehitysmaiden maataloutta tulisi hänen mielestään tukea investoinnein ja kehitysavun kautta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan de Shutter arvostelee tiukin sanoin pörssispekulantteja, joiden toiminta nostaa voimakkaasti raaka-aineiden hintoja. Spekulanttien, samoin kuin suurten elintarvike-, kauppa- ja lannoiteyhtiöiden toimintaa tulisi säädellä hintojen vakauden turvaamiseksi, de Shutter sanoo.

Reuters, YLE Uutiset

http://www.yle.fi/uutiset/ymparisto/oikea/id89672.html

Enää ei puutu kuin että poliitikotkin tajuasivat mitä ovat tekemässä... No, ministeri Anttila myönsi tuossa pari viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla hinnannousun ja pulan johtuvan ainakin osittain siitä, että peltoja käytetään bioenergian viljelyyn. Ei vaan aiheuttanut mitään reaktioita kansanedustajissa eikä valtamediassa.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tehoautoilija kirjoitti:Enää ei puutu kuin että poliitikotkin tajuasivat mitä ovat tekemässä... No, ministeri Anttila myönsi tuossa pari viikkoa sitten eduskunnan kyselytunnilla hinnannousun ja pulan johtuvan ainakin osittain siitä, että peltoja käytetään bioenergian viljelyyn. Ei vaan aiheuttanut mitään reaktioita kansanedustajissa eikä valtamediassa.


Olen seurannut kotimaisessa aiheen uutisoinnissa tuota hinnan nousun syyluetteloa. Biopolttoaine aloitti kriisin noustua uutisaiheeksi joko listan viimeisenä tai sitä ei mainittu lainkaan. Nyt viikonlopun aikana näin jo sen ainakin yhden Hesarin jutun syyluettelon ensimmäisenä, ja taisi olla noussut ensimmäisenä jossain muuallakin. Viime viikolla sen näki jo usein listan toisena.

Samalla kun biopolttoaineet pikkuhiljaa kapusivat syylistan kärkeen, niin uudeksi syyksi löydettiin spekulantit, ja niille jostain syystä heruu monessa jutussa enemmän palstatilaa kuin muille syille yhteensä. Kätevästi unohdetaan, että spekulantit toimittavat erittäin tärkeää tehtävää markkinoilla, eli he varautuvat kaikkien muiden puolesta siihen, että tulevaisuudessa on entistä korkeammat hinnat ja merkittävämpi niukkuus. Toisin sanoen he siirtävät raaka-aineita (kuten ruokaa) nykyhetkestä tulevaisuuteen ja tasoittavat näin ollen tuotannon vaihteluiden eroja. Tietysti he myös ottavat riskin, että tuotanto onkin tulevaisuudessa suurempi ja hinnat ja niukkuus pienempiä. Tällöin he kärsivät tappioita, muutoin he tekevät voittoa. Tätä ryhmää on turha syyllistää, kun protektionistien ja biopolttoainesekoilijoiden olisi syytä katsoa peiliin.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

tuc
Viestit: 397
Liittynyt: 20.07.2007, 18:07:32
Paikkakunta: Turku

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja tuc »

Mun mielestä voisitte keskittää kaikki voimavaranne biopolttoaineiden vastustamiseen, saisitte todnäk hyvää aikaan kaikkien osapuolien mielestä. Tiedekin tukee ajatusta, että biopolttoaineet ovat nykyisellään täysin kestämätön idea (biokaasua lukuunottamatta).

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja Jöns »

tuc kirjoitti:Mun mielestä voisitte keskittää kaikki voimavaranne biopolttoaineiden vastustamiseen, saisitte todnäk hyvää aikaan kaikkien osapuolien mielestä. Tiedekin tukee ajatusta, että biopolttoaineet ovat nykyisellään täysin kestämätön idea (biokaasua lukuunottamatta).


Taitaa nimimerkiltä olla konsepti kadoksissa. Tosiasiahan on kuitenkin sellainen, että "ihmiskunta" tarvitsee öljyn pumppauksen kääntyessä jossakin vaiheessa laskuun kaikkia korvaavia energialähteitään. Biomassan energia on yksi näistä.

Virhe ei ole biomassan (vihreän tai muun värisen) käyttö, vaan poliitikkojen suurieleisesti liikkeelle panema, käytettävissä olevien resurssien kannalta täysin virheellisiin olettamuksiin nojautunut biobuumi.
Alkuperäinen sylttytehdas löytyy helposti: Trubaduuri El Goren menestyksekäs kampanjointi, Nicholas Sternin raportti syksyltä 2006, EU:n tunnetut ja jäsenmaita sitovat linjaukset, eräiden maiden johtavat hallituspolitiikot, eräät tunnetut vihreää väriä tunnustavat kansalaisjärjestöt ja sitten hyeenana perässä koko "eettisten" sijoittajien lauma.

Ja tietenkin keskeisessä roolissa raivovihreäksi muuntunut media. Vaikka poliittinen muisti tunnetusti kantaakin vain kolmen kuukauden päähän, pitää muistaa myös pääministeri Vanhasen julkinen esiintyminen eduskuntavaalien alla. Silloin hän innostuksissaan saarnasi Suomesta johtavaa etanolimaata. Ns. ympäristöteknologian osalta samaa johtaja-vaatimusta markkinoi herra Tynkkynen.

"Tiede" ei ole tässä bioenergia-asiassa yhtään mitään mieltä.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Jöns
Viestit: 338
Liittynyt: 17.07.2007, 05:58:58

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja Jöns »

pasi kirjoitti:
Olen seurannut kotimaisessa aiheen uutisoinnissa tuota hinnan nousun syyluetteloa. Biopolttoaine aloitti kriisin noustua uutisaiheeksi joko listan viimeisenä tai sitä ei mainittu lainkaan. Nyt viikonlopun aikana näin jo sen ainakin yhden Hesarin jutun syyluettelon ensimmäisenä, ja taisi olla noussut ensimmäisenä jossain muuallakin. Viime viikolla sen näki jo usein listan toisena.

Samalla kun biopolttoaineet pikkuhiljaa kapusivat syylistan kärkeen, niin uudeksi syyksi löydettiin spekulantit, ja niille jostain syystä heruu monessa jutussa enemmän palstatilaa kuin muille syille yhteensä. Kätevästi unohdetaan, että spekulantit toimittavat erittäin tärkeää tehtävää markkinoilla, eli he varautuvat kaikkien muiden puolesta siihen, että tulevaisuudessa on entistä korkeammat hinnat ja merkittävämpi niukkuus.


Tottakai syntiin eli harkitsemattomaan biopolttoaineuhoon langenneet yrittävät peittää jälkiään. Siinä olen Pasin kanssa samaa mieltä. Spekulanttien valkopesu on kuitenkin täysin turhaa. Eivät he kenenkään puolesta mihinkään varaudu, vaan tekevät nopeaa ja helppoa rahaa tietokoneen äärellä hyvässä suhdanteessa.

Ajatus yleisestä "niukkuudesta" ei ole perusteltu. Ei polttoaineista tai energiaraaka-aineista yleensäkään vallitse todellinen niukkuus. Ostovoima ja energian hintakehitys ovat eri asia, mutta niistä kai ei nyt ollut kysymys.
Polttoainepuolella fossiilisen öljyn pumppaus jossakin vaiheessa kääntyy laskuun. Ajankohta on avoin ja spekulantit hyödyntävät epävarmuutta. Mutta jos markkinat vähänkään toimivat, niin rinnakkain fossiilisen öljyn vähenemisen kanssa tulee kasvamaan tällä hetkellä hankalammin käytettävien raaka-aineiden, kuten öljyliuskeen ja -hiekan hyödyntäminen. Raaka-ainevarat ovat valtavat. Monikäyttöisen hiilen hyödyntäminen ei vähene sekään.

Kun tämänhetkinen vouhotus menee ohitse ja kriisi vähitellen saadaan hallintaan, myös biomassan hyödyntäminen teollisen energian lähteenä tulee tasaisesti kasvamaan. Raaka-ainetta löytyy esim. valtameristä. Myös puhtaasti energiakäyttöön, ei ravinnoksi, sopivia kasveja hyödynnetään ja jalostetaan. Ydinvoiman puolella ollaan uudelleen havahtumassa kehitystyön välttämättömyyteen. Tässähän lähinnä Tshernobylin onnettomuuden vuoksi koettiin takaisku, mutta ydinvoiman potentiaaliset mahdollisuudet ovat todella suuret. Uskon, että yhteiskunta parin-kolmen vuosikymmenen päästä pyörii hyvin laajalti sähkön voimalla.

Harva tietää, että myös ydinpolttoaine voidaan menestyksekkäästi kierrättää. Ja uusi reaktoritekniikka tekee tuloaan. Sanoisin kulunutta lausetta toistaen: Jäitä hattuun.
Rationaalista ajattelua ja realismia ilmastokeskusteluun.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pasi »

Jöns kirjoitti:Spekulanttien valkopesu on kuitenkin täysin turhaa. Eivät he kenenkään puolesta mihinkään varaudu, vaan tekevät nopeaa ja helppoa rahaa tietokoneen äärellä hyvässä suhdanteessa.


Ei tuota toimintaa tietenkään olisi ilman taloudellista motivaatiota, se on aivan totta. Sen seurauksena kuitenkin tapahtuu markkinaehtoista varautumista ja tasoittamista, jotka ovat hyödyksi kaikille osapuolille.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Heippa

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja Heippa »

Sehän on hyvä että nyt miettivät...Tosin jopa tällainen tavallinen tallaajakin huomasi asian jo aikoja sitten. Ongelma ei ole polttoaineessa vaan ahneessa ihmisessä...Mitäköhän sille tehtäis? Onko kellään ideoita?

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tähän liittyen vaatimus: http://www.greenfree.fi/2008/05/06/kommentti-greenfree-finland-ry-vaatii-biopolttoaineista-luopumista/

GreenFree Finland ry vaatii biopolttoaineista luopumista

Lehdistökommentti 6.5.2008
Julkaisuvapaa heti

GreenFree Finland ry vaatii täydellistä biopolttoaineista luopumista niiden aiheuttamien ympäristötuhojen ja inhimillisen kärsimyksen vuoksi.

Niin kutsutut biopolttoaineet, kuten esimerkiksi kasvipohjainen etanoli ja palmuöljypohjainen biodiesel, ovat tehottomia ja niiden tuottaminen on sekä ympäristölle että ihmisille vahingollista. Jatkuu...
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

tuc
Viestit: 397
Liittynyt: 20.07.2007, 18:07:32
Paikkakunta: Turku

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja tuc »

Oho, kannari jonka asiasisältöön minulla ei ole juurikaan kritisoimista. :)

pora
Viestit: 189
Liittynyt: 03.01.2008, 12:49:28

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pora »

Toki kannanotossa on perää. Kuitenkin pitäisi muistaa kehittää vaihtoehtoisia energiamuotoja ja nestemäisiä polttoaineita nykyisten kallistuessa. Esimerkiksi turpeesta tehty biodiesel ei ole uhka ruokahuollolle.

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

pora kirjoitti:Toki kannanotossa on perää. Kuitenkin pitäisi muistaa kehittää vaihtoehtoisia energiamuotoja ja nestemäisiä polttoaineita nykyisten kallistuessa. Esimerkiksi turpeesta tehty biodiesel ei ole uhka ruokahuollolle.


Uhanalaisten lajien säilymiselle ja vesistöjen kunnolle on.

pora
Viestit: 189
Liittynyt: 03.01.2008, 12:49:28

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pora »

taistogunnar kirjoitti:
pora kirjoitti:Toki kannanotossa on perää. Kuitenkin pitäisi muistaa kehittää vaihtoehtoisia energiamuotoja ja nestemäisiä polttoaineita nykyisten kallistuessa. Esimerkiksi turpeesta tehty biodiesel ei ole uhka ruokahuollolle.


Uhanalaisten lajien säilymiselle ja vesistöjen kunnolle on.


Kuten lähes kaikki ihmisen toiminta.

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

pora kirjoitti:Kuten lähes kaikki ihmisen toiminta.


No meillä on aika selkeät näytöt siitä mitkä ovat suurimmat ongelmat. Turpeen nostaminen tapahtuu ensin kuivattamalla pintakerros josta ravinteet valuvat vesistöihin ja kertoo aika karua kieltä kun vertaa karttoja vesistön tilasta suhteessa siihen, missä on turvetuotantoa. Sitten turvetta nostetaan ainoastaan joitain hassuja senttejä pinnasta ja kaiken tämän alueen ekosysteemi tuhoutuu kokonaan samalla. Soiden suojelussa kun jo nykyiselläänkin on se ongelma, että suojelualueet ovat aika pieniä ja ympäröivien alueiden vesitasapainon muuttaminen vaikuttaa merkittävästi suojeltujenkin soiden ekologiaan.

Fritz Schwarzsclau

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja Fritz Schwarzsclau »

Nyt täytyy muistaa että ainoa rationaliteetti ilmastohysteriassa on fossiilisten polttoaineiden hinnan karkaaminen ja tarjonnan ja kysynnän epätasapaino. Myös öljy-yhtiöiden intressi on olla investoimatta uusiin kenttiin ja ylläpitää pulaa, ja sitä kautta nostaa hintaa, vaikka mm. Lomborgin kokoaman yhteenvedon mukaan öljy sinänsä ei ole loppumassa.
Lomborgin mukaan öljyä riittäisi noin 5000 ja hiiltä 1500 vuodeksi (Lomborg 1998:125-127). McKinsey Quarterly (2006) kuitenkin varoittaa öljy-yhtiöitä investoimasta, ettei synny ylitarjontaa ja ettei vaan hinnat pääse laskemaan.
En usko mihinkään CO2-teoriaan, se on taikauskoa, mutta tämä onkin sivuseikka bioenergiakysymyksessä. Todellinen pihvi on peak oil ja neuvotteluvoiman luominen. Siksi esimerkiksi turvediesel olisi järkevää ja kaikki muukin bioenergia. Ei varmasti lopullinen ratkaisu, mutta ratkaisu yhden tai kahden sukupolven ajaksi.
Suomessa bioenergia on hyvä osatekijä energiataloudessa. Esimerkki: olen rakentanut 250 m2/700m3 loma-asunnon Lappiin vuonna 2006 ja ensimmäisen vuoden lämmityslasku oli 10 MWh sähköä ja 10 m3 paikallista uusiutuvaa bioenergiaa eli polttopuuta, jota on rajattomasti tarjolla kotiin toimitettuna erittäin halpaan hintaan. Lämmityskustannukset ovat siis mitättömät.
Bioenergian vastustaminen ja sen näkeminen pelkästään ilmastokontekstissa on naurettavaa.
Internetin läpimurto perustui ns. sosiaaliseen tuotantoon. Samoin sekä R. Diesel että H. Ford uskoivat 100 vuottta sitten hajautettuun bioenergiaan autojen polttoaineena. Vasta 1950-luvulla valtiojohtoinen verkkosähkö ja öljy korvasivat sosiaalisen tuotannon. Energiarahastuksesta kehkeytyi pikkuhiljaa valtion sampo. Tässä lieneekin suurin syy bioenergian vastustukseen. Bioenergia perustuu hajautettuun sosiaaliseen tuotantoon, joka tekee ihmiset riippumattomiksi oligopoleista ja valtion rahastuksesta.
Bioenergian vastustajat ovat hyvää tarkoittavia hölmöjä rahastajien asialla.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Bioenergia vastuutonta

Viesti Kirjoittaja pasi »

Fritz Schwarzsclau kirjoitti:Bioenergian vastustaminen ja sen näkeminen pelkästään ilmastokontekstissa on naurettavaa.
Internetin läpimurto perustui ns. sosiaaliseen tuotantoon. Samoin sekä R. Diesel että H. Ford uskoivat 100 vuottta sitten hajautettuun bioenergiaan autojen polttoaineena. Vasta 1950-luvulla valtiojohtoinen verkkosähkö ja öljy korvasivat sosiaalisen tuotannon. Energiarahastuksesta kehkeytyi pikkuhiljaa valtion sampo. Tässä lieneekin suurin syy bioenergian vastustukseen. Bioenergia perustuu hajautettuun sosiaaliseen tuotantoon, joka tekee ihmiset riippumattomiksi oligopoleista ja valtion rahastuksesta.
Bioenergian vastustajat ovat hyvää tarkoittavia hölmöjä rahastajien asialla.


Korostan, että yhdistyksen kannanotto koskee biopolttoaineita, ei bioenergiaa ylipäätään. Biopolttoaineet nimenomaan ovat oligopolien ja valtion rahastuskeino, ympäristövaikutuksista välittämättä. Esimerkiksi etanoliahan ei saa itse omaa tankkia varten tislata, vaan se lasketaan viinanpoltoksi. Sinänsä olen samaa mieltä kanssasi, hajautettu ja omaehtoinen/sosiaalinen tuotanto ylipäätään on parempi vaihtoehto, ja on myös käyttökelpoista bioenergiaa, kuten puu ja turve.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Vastaa Viestiin