Chitty Chitty Bang Bang

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 714
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Chitty Chitty Bang Bang

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Aivot ja maailma toimii jännästi, yhdestä asiasta pääsee ihan toiseen, ruotsalaisen räjähdyksen miettimisestä tuli mieleen lastenkirja 1970-luvulta, joka googlatessa osoittautuikin elokuvaksi 1960-luvulta... :shock: Mutta jotain asiajärjestystä:
6. Onko kaasuauto turvallinen? Voiko kaasu räjähtää esimerkiksi auto-onnettomuudessa?
Kaasuauto on turvallinen. Kaasusäiliössä on sisäinen paine, noin 200 baaria, ja sen seinämät ovat paksua taottua terästä. Säiliö on saumaton eli se taotaan yhdestä teräspalasta, joten sen muoto ei muutu edes rajussa peräänajossa. Kaasusäiliö ei voi räjähtää, koska palamisessa tarvitaan happea. Säiliön kaasuventtiili sulkeutuu automaattisesti, mutta vaikka kaasua pääsisi ilmaan, se ei ole vaarallista. Biokaasu on muodoltaan metaania, joka ilmaa kevyempää ja pyrkii heti vapauduttuaan laajenemaan. Se palaa vain 5–15 % pitoisuudessa. Itse asiassa bensiini on huomattavasti vaarallisempaa kuin biokaasu.

http://www.suomenbioauto.fi/tietoa-biokaasuautosta/usein-kysytyt-kysymykset/
versus
Biokaasukäyttöistä autoaan tankannut taksikuski selvisi lievin vammoin räjähdyksestä, joka johtui todennäköisesti kulkupelin viallisesta kaasusäiliöstä.
...
Taksinkuljettaja Mikael Brinkby kurvasi aamutuimaan biokaasukäyttöisellä Volkswagen Touranillaan tankkausasemalle ja ryhtyi täyttämään auton kaasusäiliötä. Kohta räjähti.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/taksi-rajahti-kaasuautojen-tankkausasemalla/rkfjMQac
Kaasuauto siis sanoi BANG, joten jostain syystä muistui mieleen tuo kauan sitten lukemani lastenkirja (tai kirjat, niitä muistaakseni oli useampikin) ja kun päätin tarkistaa muistanko oikein, opin että kirjat pohjautuvatkin elokuvaan, jota en ole koskaan nähnyt
http://en.wikipedia.org/wiki/Chitty_Chitty_Bang_Bang
Tuli myös mieleen, että Myytinmurtajissahan oli aikoinaan jakso, jossa testasivat bensatankin räjähtämistä, yrittivät toistaa tyypillisessä amerikkalaisessa elokuvassa näkyvää auton räjähdystä. Eivät onnistuneet, muistaakseni ampuivat koko auton seulaksi järeillä aseilla ym mukavaa ennen kuin jollain tempulla saivat bensan edes syttymään... ja jo 1970-luvulla amerikalaisisa autoissa oli "roll over valve" ym turvavarusteita bensapalon estämiseksi. Joten ainakin minä luotan edelleenkin bensa-autoon.
.