Vihreää moraalia

Sekalaiset aiheet.

Valvoja: Hallitus

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Vihreää moraalia

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Kaikki lienevät jo lukeneet tämän, mutta pistän varmuuden vuoksi
http://www.halla-aho.com/scripta/rajaseudun_rahastajasta_ja_kompensatorisesta_etiikasta.html
:mrgreen:
unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Vihreää moraalia

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Kaipa vihreä moraali paistaa tässäkin huijauksessa taustalla.
Pojholan Energia kirjoitti:Tärkeä tiedote alueen asunnonomistajille
Tiedätkö, että aurinkoernegiajärjestelmillä on mahdollista säästää sähkö- ja lämmityskuluissa tuhansia euroja. Lisäksi aurinkosähkön ylimääräinen tuotto voidaan myydä sähköyhtiöille. Toimi heti ja hyödynnä suuret etumme.


Todellakin vuoden sähkölaskussa voi säästää tuhansia euroja, kun uhraa yli kymmenkertaisen summan aurinkoenergialaitteeseen.
Vähän tosiasioita:
Suomessa kesällä on pitkään aurinkoa, joten syntyy harhakuva, että sitä saa myös kerättyä. Saa kerättyä, kun kerääjä kääntyy kaiken päivää kohti aurinkoa. Sellainen laitteisto kuitenkin maksaisi paljon ja kaipaisi jatkuvaa huoltoa. Niitä ei ole. Siksi Suomen leveysasteilla aurinkoenergiaa ei kannata kerätä edes suoraan lämpönä. Silloinkin laitteisto maksaa liikaa.

Jos paneelin teho on yksi kilowatti, kun aurinko paistaa siihen suoraan, sillä saa vuorokaudessa pilvettömänä päivänä energiaa 6h*h*.5*1 kW = 3 kWh (aurinkoa paneelin 6 h, kerroi 0.5 aurinko ei paista kohtisuoraan kaiken aikaa), jonka arvo on 0,45 € ja verkkoon myytynä alle 0,2€. 70 watin paneeli maksaa 100€ halpahallissa, joten kilowatin paneelisto maksaa 1400€. Energiayhtiöillä hinnaksi ilmoitetaan kolminkertainen.
Paneelista saa vuodessa sähköä kesäaikana (60% ajasta pilvessä, eikä juuri tuottoa, aurinkotunteja 1260h) 0.6*1260h*.5kW = 750 kWh, joka säästää sähkölaskua 110 €.
Vaikka rakentaisi itse paneeliston halpahallituotteista, säästöön ei jää koskaan mitään, jos on mahdollisuus käyttää halpaa sähköä (0.15€/kWh). Pitää olla korkea moraali ja luja usko ilmaston lämpenemiseen, jotta saa uhrauksistaan jotain takaisin.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Vihreää moraalia

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Harvassa talossa sähköön kuluu vuodessa 3000 €:a. Jos tästä aurinkopaneeleilla joku väittää säästyvän monikossa olevan luvun tuhansia euroja, pitää olla idiootti tai kauppamiehenä törkeä kusettaja.

Aurinkokeräimilläkään ei tahdo saada paljon mitään talteen, jos ei ole pyörivää heijastinta. Veden lämpötila jää liian matalaksi, jotta siitä olisi mitään hyötyä lähes aina.
unbiased
Viestit: 1458
Liittynyt: 13.01.2015, 09:31:57

Re: Vihreää moraalia

Viesti Kirjoittaja unbiased »

Veneessäni on 50 watin paneeli, jota kääntelen kohti aurinkoa. Se on pitänyt kesäaikaan akuissa 140 Ah riittävästi virtaa vikonloppu purjendukselle. Sähköä on käytetty 22 litran jääkaappiin, puhelimiin, tablettiin ja valoihin. Nyt lokakuussa ei aurinkoa ole enää tarpeeksi ja sähkö loppuu viimeistään lauantai yönä, kun pitää käyttää enemmän valoja ja lämmittimen puhallinta. Jo tähän aikaan Suomen aurinko on matalalla ja usein pilvessä, joten virtaa tulee vain vähän. Talvella akut tahtovat purkautua tyhjiin omien vuotovirtojensa johdosta, vaikka paneeli on lataamassa kaiken aikaa. Tämä on kokemusperäinen havainto.
Vastaa Viestiin