""Hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä"

Yhdistyksen ja foorumin tiedotteet

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

""Hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä"

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Yhdistyksen tiedotteen tätä kohtaa kyllä muuttaisin.

Jos mikään muu ei muutu, niin kyllä. Hiilidioksidi sekä sitoo itseensä (eli ilmakehään) lämpöä että sirottaa osan maasta tulevasta lämpösäteilystä takaisin maahan. Jos ilmakehä ja muut ilmastoon vaikuttavat tekijät olisivat muuten täysin muuttumattomia, lämpötila muuttuisi silloinkin vain logaritmisesti hiilidioksidipitoisuuden mukaan.

Ilmasto on kuitenkin erittäin monimutkainen järjestelmä, eikä edes suljettu sellainen, joten yhden muuttujan perusteella ei voida sanoa vielä mitään. Vaikka korrelaatio (samansuuntaiset muutokset yhtä aikaa) ei tarkoitakaan kausaliteettia (syy-seuraus-suhdetta), niin esimerkiksi auringon aktiivisuus korreloi selvästi voimakkaammin maailman lämpötilojen kanssa kuin hiilidioksidin määrä ilmakehässä.

Hiilidioksidi voi siis hieman, alle asteen vaikuttaa ilmastonmuutokseen, mutta se ei sitä yksin aiheuta. Historiallisen aineiston mukaan maapallolla on myös usein vallinnut tilanne, jossa lämpötilat ovat olleet nykyistä korkeampia, vaikka hiilidioksidipitoisuus on ollut alempi, ja päinvastoin.

Tuosta Sahara-osasta vielä, että tuskin parinkymmenen vuoden takaisilla hiekkadyyneillä nyt kasvaa puita, eivät taida juurtua, mutta Saharahan on vain 10%:sesti hiekkaerämaata, jossa ei kasva mitään ja 90% on kivierämaata, jossa kasvaa jotain karkeaa varputyyppistä kasvustoa, jota lampaat ja vuohet syövät. Kivierämaan laitamille puita voi kasvaa, koska niiden juuret saavat otteen kivenkoloista ja pysyvät pystyssä.

Lisäksi vierastan tuota korrelaatio-kausaliteetti-käsitteiden eroa keskimmäisessä kappaleessa. Minusta molemmat termit ovat todennäköisyys/tilastotiede-termejä, joista korrelaatio on kaksisuuntainen ja kausaalisuus yksisuuntainen. Molemmilla on jokin todennäköisyys. Kausaalisuus ei sen kummemmin kuin korrelaatiokaan tarkoita 100 %:n todennäköisyyttä. Korrelaatio on jollakin todennäköisyydellä kahden tapahtuman syy-seuraus-suhde molempiin suuntiin ja kausaalisuus on myös jollakin todennäköisyydellä syy-seuraus-suhde yhteen suuntaan.
Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: ""Hiilidioksidi aiheuttaa ilmaston lämpenemistä"

Viesti Kirjoittaja pasi »

Tapsa kirjoitti:Yhdistyksen tiedotteen tätä kohtaa kyllä muuttaisin.


Meni hetki ennen kuin ymmärsin mitä "tiedotetta" tarkoitit. :) Ehdotuksesi olivat hyviä, otin niitä huomioon tuolla sivulla.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Vastaa Viestiin