Energiansäästölamput

Valvoja: Hallitus

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

Grunt kirjoitti:Ja sinusta kaukolämpö on jotenkin ympäristön kannalta automaattisesti parempi vaihtoehto vai? Vaikka suurin osa kaukolämpötuotannosta on yhteistuotantoa, niin sitäkin tuotetaan pitkälti kivihiilellä, öljyllä ja maakaasulla. Luulisi co2-vouhkaajan jo vihaavan tuosta syystä kaukolämpöäkin... Edelleen, en ole missään vaiheessa väittänyt, etteikö kaukolämpö olisi edullinen. Sitä se on toki.


Jos poltat ihan mitä tahansa keskitetysti ja viet sen kaukolämpönä asuntoihin(olipa kyseessä yhteistuotanto tai kaukolämpökattila), sattuu hyötysuhde olemaan parempi kuin lauhdesähköllä.

pera
Viestit: 4
Liittynyt: 29.05.2008, 16:09:15

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja pera »

Energiatehokkuudesta puhuminen energian tuotannossa ei aina ole eri tuotantolajien kanssa tasavertaista. Ydisähkönenergia on tietysti energiatehotonta, jos mitataan sitä uraanin fissiossa antamaan lämpöenergiaan (hyötysuhde alle 40%), mutta ei sitä voi kuitenkaan verrata esim. kaukolämpöenergian tuotantoon, jossa yhteistuotantona sähköenergian kanssa päästään 90%:n hyötysuhteeseen primäärienergian kanssa. Sama asia koskee vesivoimaa sähköenergian tuotannossa.

Johtuen juuri ydin- ja vesivoimasta sekä pienessä mittakaavassa tuulivoimasta, sähköenergia on ilmastomme kannalta jo nyt hyvin puhdas energiamuoto ja hyvinä vesivoimavuosina esim. 2005 ja 2007 sähkö oli selvästi ilmastoamme säästävämpi energiamuoto kuin kaukolämpö yhteistuotantonakin tuotettuna, saati sitten öljylämmitykset. Sähköenergian vähäpäästöisyys vain paranee vuonna 2011, kun 5. ydinvoimalamme valmistuu ja jos 6. ydinvoimalamme tehdään vielä alueelle, jossa siitä taloudellisesti voitaisiin tehdä myös kaukolämpöä tuottava yksikkö, niin päästöttömyys menisi jo lähelle tasoa 100 gCo2/kWh, kun nyt ollaan hyvinä vesivoimavuosina tasossa 180 gCo2/kWh. Vertailun vuoksi öljylämmityksen päästökerroin on yli 400 gCo2/kWh.

Sähköenergian nykyinenkin vähäpäästöisyys johtaa siihen, että jos kaikki Suomen sisähehkulamput vaihdettaisiin energiansäästölampuiksi, niin hiilidioksidipäästöt jopa lievästi kasvaisivat. Tämähän johtuu juuri siitä, että hehkulamppujen antama lämpö n. 6 kk:n aikana vuodesta vähentää myös noiden suuripäästöisten lämmitysmuotojen tarvetta ja tuon toisen vuosipuolikkaan aikana ei valaistusta tarvita kuin n. neljännes tuohon pimeään aikaan verraten. Nykyisellä tilastokeskuksen antamalla lämmitysmuotojakautumalla laskien päästömutos on siis kutakuinkin 0.

Energiansäästölamppuihin vaihtamisesta tulisikin antaa tarkempia ohjeita, jotta ei kovin monessa sellaisessa kohteessa vaihdeta lamppuja, joissa hiilidioksidipäästöt vaihdon vuoksi lisääntyisivät, pahimpana esimerkkinä purueristetyt öljylämmitystalot, mutta jopa fossiilisilla polttoaineilla tuotetuissa kaukolämmitystaloissa, jotka ovat vanhojen normien mukaisesti eristettyjä, päästöt useinmiten lisääntyvät hehkulamppujen vaihdolla energiansäästölampuiksi.

Tilanne kokonaisuutena muuttuu olennaisesti, kunhan saadaan öljylämmitystaloja vaihdetuksi lämpöpumpuin tuetuiksi sähkölämmitystaloiksi, joissa energiansästölamput aina myös vähentävät hiilidioksidipäästöjämme.

taistogunnar
Viestit: 21
Liittynyt: 18.11.2007, 20:31:05

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja taistogunnar »

pera kirjoitti:Sähköenergian vähäpäästöisyys vain paranee vuonna 2011, kun 5. ydinvoimalamme valmistuu ja jos 6. ydinvoimalamme tehdään vielä alueelle, jossa siitä taloudellisesti voitaisiin tehdä myös kaukolämpöä tuottava yksikkö, niin päästöttömyys menisi jo lähelle tasoa 100 gCo2/kWh, kun nyt ollaan hyvinä vesivoimavuosina tasossa 180 gCo2/kWh.


Ensinnäkään politikot eivät ikinä tule sallimaan yhteistuotantoa ydinvoimalla. Toisekseen on aika arveluttavaa väittää, että 5. yksikkö tulisi vähentämään grammaakaan hiilidioksidipäästöjä koska ilman tuon yksikön rakentamista ei tänne olisi lisärakennettu wattitunnilleen samaa kapasiteettia. Itseasiassa asia saattaa hyvinkin olla, että tuo OL3:n rakentaminen on merkittävästi vaikeuttanut Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä.

pera kirjoitti:Sähköenergian nykyinenkin vähäpäästöisyys johtaa siihen, että jos kaikki Suomen sisähehkulamput vaihdettaisiin energiansäästölampuiksi, niin hiilidioksidipäästöt jopa lievästi kasvaisivat. Tämähän johtuu juuri siitä, että hehkulamppujen antama lämpö n. 6 kk:n aikana vuodesta vähentää myös noiden suuripäästöisten lämmitysmuotojen tarvetta ja tuon toisen vuosipuolikkaan aikana ei valaistusta tarvita kuin n. neljännes tuohon pimeään aikaan verraten. Nykyisellä tilastokeskuksen antamalla lämmitysmuotojakautumalla laskien päästömutos on siis kutakuinkin 0.


Tämä on aika vaikea uskoa. Etenkään kaukolämmön alueella, mutta myöskin muualla. Lamppujen sijoittamisella muualle kuin kattoon ja kytkemisellä termostaattiin voisi ehkä jotain saadakin aikaan.

Energiansäästölamppuihin vaihtamisesta tulisikin antaa tarkempia ohjeita, jotta ei kovin monessa sellaisessa kohteessa vaihdeta lamppuja, joissa hiilidioksidipäästöt vaihdon vuoksi lisääntyisivät, pahimpana esimerkkinä purueristetyt öljylämmitystalot, mutta jopa fossiilisilla polttoaineilla tuotetuissa kaukolämmitystaloissa, jotka ovat vanhojen normien mukaisesti eristettyjä, päästöt useinmiten lisääntyvät hehkulamppujen vaihdolla energiansäästölampuiksi.


Kun katselee tuota piirakkaa, josta näkyy Suomen sähkön tuotanto energialähteittäin, on aika selvää parhaaseen hyötysuhteeseen päästävän muulla kuin hehkuttamalla vastuslankaa sähköllä.

pera
Viestit: 4
Liittynyt: 29.05.2008, 16:09:15

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja pera »

Päästöjen laskenta on matematiikkaa eikä mielipiteitä. Mielipiteitä voi sitten muodostaa laskennan tuloksista.
Suosittelen itse kunkin laskevan näitä asioita, koska siinä joutuu todella miettimään, miten moninaisista asioista päästöjen lopputulos muodostuu.
Hehkulamppu on erittäin tehokas lämmitin, koska suurin osa sen lämpöenergiasta on säteilylämpöä, joka lämmittää kaikkia säteilyn tielle tulevia pintoja.
Hehkulamppua ei kannata käyttää lämmittimenä, koska muut sähkölämmittimet ovat käyttökustannuksiltaan (kestonsa vuoksi) paljon edullisempia. Mutta jos hehkulamppua käytetään valaisemiseen ei pidä väheksyä sen tehokasta lämmitysvaikutusta.
Haittapuolihan on se, että tarvitsemme jonkin verran valaistusta myös sellaisena aikana, jolloin emme tarvitse lämmitystä ja joissakin tapauksissa olemme alkaneet jopa käyttää energiaa jäähdyttämiseen, jolloin myös hehkulampun lämpöenergia on lisäenergialla (n. 35% siitä lämpöenergiasta) pumpattava huoneistosta pois.
Etelä-Euroopassa energiansäästölamput säästävät tästä syystä kokonaisenergiaa enemmän kuin sähköenergiaa, Keski-Euroopassa lienevät puntit karkeasti tasan, mutta täällä valoisassa pohjolassa kokonaisenergiaa säästyy vain noin neljännes säästettyyn sähköenergiaan nähden. Pohjolan sähkö on lisäksi Euroopan päästöttömintä (paljon vesivoimaa ja ydinvoimaa) ja sen vuoksi päästölaskenta tuottaa meille aivan eri tuloksen kuin erityisesti Etelä-Euroopassa.

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Kannattaa ruveta ostamaan hehkulamppuja varastoon
EU: Hehkulamput historiaan ja energiansäästölamput tilalle
Julkaistu 08.12.2008 19:34 (päivitetty 19:56)

EU-maat haluavat kieltää perinteisten hehkulamppujen käytön unionin energiankäytön hillitsemiseksi. Hehkulamppujen sijaan jäsenmaat suosittavat energiansäästölamppujen käyttöä.

Jäsenmaat kannattavat mallia, jonka mukaan suuritehoisimpien hehkulamppujen myynti kiellettäisiin jo ensi vuonna. Kaikki hehkulamput olisivat kiellon piirissä vuoteen 2012 mennessä.

Energiansäästölamppuihin siirtyminen säästäisi EU-maiden mukaan saman verran energiaa kuin 11 miljoonaa kotitaloutta käyttää vuodessa. Säästö kotitaloutta kohti olisi noin 25-50 euroa vuodessa.

Hehkulamppukielto etenee seuraavaksi EU-parlamentin käsittelyyn, ja lopullinen päätös asiasta tehtäneen keväällä.

(MTV3-STT)

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.sht ... /12/761293

Ainakaan minä en mitään elohopealamppuja rupea käyttämään, ja varmasti moni muukin jättäisi ostamatta jos tuon harhaanjohtavan nimen asemesta puhuttaisiin elohopealampuista. Tavalliset keskivertokansalaiset ovat täysin tietämättömiä, joten tästäkin asiasta yhdistyksen jäsenet voisivat kirjoitella kansanedustajille ja lehtien yleisönosastoihin jne. Minä olen jo kirjoittanut. Ei vaan tullut Tynkkyseltäkään vastausta, että montako prosenttia niistä lampuista päätyy asianmukaiseen ongelmajätekeräykseen.

lotahtin
Viestit: 7
Liittynyt: 09.12.2008, 11:10:45

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja lotahtin »

Tehoautoilija kirjoitti:Kannattaa ruveta ostamaan hehkulamppuja varastoon

EU: Hehkulamput historiaan ja energiansäästölamput tilalle


Sama uutinen hyppäsi silmille myös päivän Hesarista, B7

taistogunnar kirjoitti:...lukenut linkkiä jonka jo tähän ketjuun olen kertaalleen laittanut. Tuossa vielä uudestaan http://www.iaeel.org/iaeel/Archive/Righ ... 0/1411.PDF


Asiallisen oloinen tutkimus, mutta pari asiaa jäi kaivertamaan mieltä:
1: Tutkimuksessa väitettiin, että sytytyskertojen määrä ei vaikuttaisi energiasäästölampun käyttöikään. Minulle on ainakin jäänyt asiasta päinvastainen kuva. Tietääkö joku enemmän?

Tämä on sinänsä keskeinen kysymys, koska keskivertolamppuja sytytellään varsin usein. Mikäli kohta joudutaan kaikki lamput vaihtamaan energiasääsömalleihin, niin pitkällä käyttöiällä mainostettu kannattavuus ei sitten välttämättä olekkaan niin kannattavaa...

2: Elinkaarta laskettaessa oletettiin että minkäänlaista kierrätystä ei tehtäisi, vaan kaikki elohopat päästetään luontoon!! Näinhän ei kuitenkaan (toivonmukaan) tomittaisi vaan kaikki lampunjämät jouduttaisiin kierrättämään, mistä syntyy lisää kustannuksia ja päästöjä! Miten nämä vaikuttavat eri lamppujen kannattavuuteen?

Ja tästä päästäänkin hyvällä aasinsillalla koko homman mätäpaiseen kimppuun; ei sillä niin väliä mitä myrkkyjä sivussa tuotetaan, kunhan vaan hiilidioksidipäästöjä vähennetään!! prkl :evil: Tämä on taas yksi "loistava" esimerkki siitä miten hiilidioksihössötyksen varjolla tehdään hätiköityjä ja potenttiaalisesti vahingollisia päätöksiä...

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja pasi »

lotahtin kirjoitti:
Tehoautoilija kirjoitti:Kannattaa ruveta ostamaan hehkulamppuja varastoon

EU: Hehkulamput historiaan ja energiansäästölamput tilalle


Sama uutinen hyppäsi silmille myös päivän Hesarista, B7

...

Ja tästä päästäänkin hyvällä aasinsillalla koko homman mätäpaiseen kimppuun; ei sillä niin väliä mitä myrkkyjä sivussa tuotetaan, kunhan vaan hiilidioksidipäästöjä vähennetään!! prkl :evil: Tämä on taas yksi "loistava" esimerkki siitä miten hiilidioksihössötyksen varjolla tehdään hätiköityjä ja potenttiaalisesti vahingollisia päätöksiä...


Yhdistys on ottanut tähän asiaan kantaa jo aiemmin yli vuosi sitten, silloin asialla olivat kotimaiset tekijät: http://www.ilmastofoorumi.fi/2007/10/02 ... -maailmaa/. Täytynee lausua uudemman kerran.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Tehoautoilija
Viestit: 715
Liittynyt: 06.08.2007, 09:49:46
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja Tehoautoilija »

Nyt se lähtölaskenta alkoi, vaikka mitään järkeä ei olekaan, tuossa Kokkosen väitteessäkään
Hehkulamppujen lähtölaskenta alkaa syyskuun alussa, kun sadan watin ja himmeäkupuisia hehkulamppuja ei enää päästetä Euroopan unionin markkinoille. Vuoden 2012 syyskuuhun mennessä hehkulampuista luovutaan kokonaan. Toki kaupat saavat myydä varastonsa loppuun.

Motivan asiantuntijan Antti Kokkosen mukaan muutos on kuluttajille hyvä. Se säästää myös rahaa, sillä kotitalouksissa valaistukseen menee lämmön jälkeen toiseksi eniten energiaa.

Kokkonen suosittelee hehkulamppujen korvaajiksi energiansäästölamppuja.

-Hehkulamppuja ei ole ollut järkevä pitää päävalaisimina enää pitkään aikaan esimerkiksi keittiössä tai olohuoneessa, koska niissä valot ovat päällä pitkiä aikoja, hän sanoo.

Motiva avaa syyskuun alussa kuluttajien kysymyksiin vastaavan verkkosivun osoitteessa http://www.lampputieto.fi.

(MTV3 - STT)

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtm ... /08/942649
Tuo http://www.lampputieto.fi näyttää jo toimivan... hitaasti, hyvin hitaasti... ainakin aloitussivu, suora linkki sivulle
http://www.lampputieto.fi/hehkulamppujen-poistuminen/
avautunee nopeammin.
Huom. "syyskuu 2009 kaikki mattapintaiset hehkulamput poistuvat".
.

Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Tehoautoilija kirjoitti:Nyt se lähtölaskenta alkoi

Hyvät lobbarit saivat aikaiseksi todellisen hölmöyden huipun. Kuten tässäkin viestiketjussa on todettu, että hehkulamppu ei ole meidän oloissa mitenkään huono vaihtoehto. Se syttyy heti ja lämmittää säteilemällä, tosin siinäkin väitetään, että katossa oleva lamppu lämmittää vain yläpuolella olevaa kattoa. Kyllähän lämmennyt lamppu lämmittää valaisinta, mutta suurin osa lampun käyttämästä energiasta muuttuu kuitenkin valoksi ja lämpösäteilyksi.

Energiasäästölamppu ei todellakaan ole oikea joka paikan ratkaisu. Ulkovalaistuksessa se puoltaa paikkansa. keittiössä ym paikoissa matalajännite halogeenit ovat oivia valon lähteitä. Siellä missä toistaiseksi ainakin "kylmä" valo kelpaa, uusimmat ledit ovat loistavia ja todella energiaa säästäviä.

Minä ainakin menen kauppaan ostamaan laatikoittain hehkulamppuja, tosin käytän lähinnä 60 wattisia.

Lorentz
Viestit: 357
Liittynyt: 17.02.2009, 14:25:02

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja Lorentz »

Tulevaisuudessa valaistaan LEDeillä, jos olette viimeaikoina näpelöineet laatutaskulamppua on ledin ylivertaisuus ilmiselvä ja kehitys kehittyy koko ajan.

Avatar
pasi
Valvoja
Viestit: 1129
Liittynyt: 15.07.2007, 13:23:23
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja pasi »

Lorentz kirjoitti:Tulevaisuudessa valaistaan LEDeillä, jos olette viimeaikoina näpelöineet laatutaskulamppua on ledin ylivertaisuus ilmiselvä ja kehitys kehittyy koko ajan.


Tämä on hyvin paljon mahdollista. Se ei kuitenkaan ole mikään perustelu pakottaa ihmiset sitä ennen siirtymään hehkulampuista pienoisloisteputkiin. Ympäristölle haitallisilla pienoisloisteputkilla on varmasti oma paikkansa siinä missä tavallisilla loisteputkillakin, mutta niiden käyttöä ei tarvitsisi keinotekoisesti lisätä moninkertaiseksi.
Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Ilmasto ihmettelyä
Viestit: 20
Liittynyt: 21.03.2009, 14:36:00

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja Ilmasto ihmettelyä »

Tehoautoilija:
Ainakaan minä en mitään elohopealamppuja rupea käyttämään, ja varmasti moni muukin jättäisi ostamatta jos tuon harhaanjohtavan nimen asemesta puhuttaisiin elohopealampuista. Tavalliset keskivertokansalaiset ovat täysin tietämättömiä, joten tästäkin asiasta yhdistyksen jäsenet voisivat kirjoitella kansanedustajille ja lehtien yleisönosastoihin jne. Minä olen jo kirjoittanut. Ei vaan tullut Tynkkyseltäkään vastausta, että montako prosenttia niistä lampuista päätyy asianmukaiseen ongelmajätekeräykseen.Tässä Luonnonsuojeluliiton jutussa http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kes ... vai-saasto
väitetään, että: Tavallinen hehkulamppu ei ole ongelmajätettä. Se ei sisällä elohopeaa ja se hävitetään sekajätteenä kaatopaikalle. Hehkulampun suuremman sähkönkulutuksen vuoksi sen elinkaarenaikaiset elohopeapäästöt ovat kuitenkin suuremmat kuin energiansäästölampun, koska sähköntuotannossa kivihiilellä vapautuu jonkin verran elohopeaa.

Onko totta vai selittelyä? Joka tapauksessa, ongelma energiansäästölampuissa on se, että tavalliset kuluttajat eivät välttämättä ymmärrä tai viitsi käsitellä niitä ongelmajätteenä. On kyseenalaista pistää suuret massat vastaamaan elohopeajätteen päätymisestä kierrätykseen. Teollisuudenaloilla ongelmajätteen oikeaa käsittelyä sentään valvotaan ja on helpompi kontrolloida.

tuhelin
Viestit: 256
Liittynyt: 05.09.2008, 15:04:08

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja tuhelin »

Vuonna 2008 tehty tutkimus hehkulampun ja pienoisloisteputken elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista:

http://www.rmi.org/images/PDFs/Climate/ ... FL_LCA.pdf

En löytänyt tieteellisistä julkaisuista vastaavaa, joten tämä saa nyt kelvata lähteeksi. LCA-ammattilaisena voin sanoa, että ensivilkaisulla ainakin näyttää pätevältä, standardien mukaan tehdyltä työltä. Toki tehdyt oletukset aina vaikuttavat jossakin määrin lopputulokseen. Jenkkilässä kuitenkin tämän mukaan a) pienoisloisteputket vaativat n. 4x vähemmän energiaa elinkaarensa aikana ja b) elohopeapäästöt myös putoavat käytön myötä puoleen.

-Tuomas


Avatar
BorisW
Viestit: 1779
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Energiansäästölamput

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Olen joskus aiemmin kirjoittanut omasta kannastani tähän lamppu hölmöyteen. Satuin Cales Ohlsonilta löytämään E27 kannalla olevia 42 W/240 V halogeenilamppuja (hinta € 1,90). Antavat todela hyvää valoa ja ilmeisesti halogeenin suojaama hehkulanka on tavallista lamppua pitkäikäisempi. Tuo 42W vastaa valoteholtaan vähintään 60W tavallista hehkulamppua. Kannattaa kokeilla.

Vastaa Viestiin