Lumitilanne

Valvoja: Hallitus

Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ei liity ilmastoon, mutta erikoista, että keskustelu Hesan lumitilanteesta on pysähtynyt. Ei kuulu enää mitään joulukuun lumiennätyksestä, vaikka lunta on tullut taivaan täydeltä.

Vielä kummallisempaa on tämä: http://ilmatieteenlaitos.fi/etusivu?p_p ... =snowdepth

IL:n kartta väittää, että koko Suomessa ei ole missään yli puolta metriä lunta! Onkohan laitoksen mittatikuissa sentit muuttuneet tuumiksi kuten Kerimäen kirkon rakentajilla aikoinaan?

Ei minun silmäni ainakaan näe violetin vivahdetta tuossa kartassa.
Layman
Viestit: 283
Liittynyt: 17.02.2009, 10:56:46

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Layman »

Niin, kyllä oman mittatikkuni mukaan lunta on ainakin etelässä monessa paikassa enemmän....
....mutta olethan ottanut huomioon että linkin karttakuvasta puuttuu vuosiluku... :lol:
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Layman kirjoitti:Niin, kyllä oman mittatikkuni mukaan lunta on ainakin etelässä monessa paikassa enemmän....
....mutta olethan ottanut huomioon että linkin karttakuvasta puuttuu vuosiluku... :lol:


Aivan, kylläpä mokasin. :oops:
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Lumen syvyyden mittaus jossain Kumpulassa ei liene kovin mieleniintoinen asia, mutta olen tullut siihen käsitykseen, että se mitataan yhdestä pisteestä, ehkä olen väärässä, mutta IL korostaa enemmän mittausmenetelmää kuin mittaustuloksen määritelmää. Yhdestä pisteestä ei voi mitään lumenpaksuuden keskiarvoa mitata.

Jossain aukiolla tuulisella säällä lumi tuppaa pakkautumaan aukion etureunaan tuulensuunnasta katsottuna lumiaitaefektin seurauksena ja keskelle jää aina tuulisella säällä keskimääräistä pienempi määrä.

Josko huomenna ennätykset paukkuvat, vai vallitseeko edelleen hiljaisuus?
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Ei näy ennätyksistä mitään, mutta lumikartassa on yli 25 cm:n alue laajentunut. Yli puolen metrin ei kuitenkaan vieläkään ole missään, paitsi meidän pihagrillin vieressä olevalla pöydällä on 72 cm, mutta se on niin pieni, että se ei näy IL:n kartassa. :)
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Minä pidän koko lumen syvyys mittausta varsin kyseenalaisena ellei samalla mitata koko patsaan vesiarvoa. Tästä kyselin:

To: webmaster@fmi.fi
Subject: Re: Ilmatieteen laitos - Valkoinen joulu koko maassa

Hei,


Vaikka lumipeitteen paksuudella on oma mielenkiintonsa, tällä hetkellä mitattu lumen paksuus Helsingissä on hieman harhaanjohtava käsite, sillä suurin osa siitä on todella hahtuvaista kevyttä pakkaslunta, jonka vesiarvo on sangen vähäinen. Mielestäni tätä vesiarvoa pitäisi myös korostaa.

Joulun odotuksessa Rauhaisaa vuoden loppua ja antoisaa Uutta Vuotta toivottaen


Boris Winterhalter

vastaukseksi sain:

From: wwwpalaute <wwwpalaute@email.fmi.fi>
To: Boris Winterhalter <boris.winterhalter@kolumbus.fi>
Subject: RE: Ilmatieteen laitos - Valkoinen joulu koko maassa

hei!
Lumensyvyyden mittaaminen on Ilmatieteen laitoksen tehtävä ja sillä tarkoitetaan vain ja ainoastaan lumen syvyyttä. Vesiarvoja ja lumikuormia pitää ajan tasalla Suomen ympäristökeskus SYKE. He ovat tiedottaneet asiasta täällä: http://www.ymparisto.fi/default.asp?con ... fi&clan=fi

Eija Vallinheimo
tiedottaja
Ilmatieteen laitos
puh. (09) 1929 2231
gsm 050 530 3871
eija.vallinheimo@fmi.fi

Tästä voidaan vetää johtopäätös, että lumensyvyys lienee umpihangessa kävelijöide/hiihtäjien tiedoksi, ei siis lumen määrää sinäänsä.
abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja abc »

Boris W. kyselee: "Vaikka lumipeitteen paksuudella on oma mielenkiintonsa, tällä hetkellä mitattu lumen paksuus Helsingissä on hieman harhaanjohtava käsite, sillä suurin osa siitä on todella hahtuvaista kevyttä pakkaslunta, jonka vesiarvo on sangen vähäinen. Mielestäni tätä vesiarvoa pitäisi myös korostaa."

Kuten Ilmatieteen laitokselle hänelle vastattiin niin lumen vesiarvon (painoarvo kg/m^2) mittaaminen on meillä SYKE:n kontolla. Vastasataneen pakkaslumen vesiarvon voi kuitenkin likimain arvioida siitä, että 1 cm lunta vastaa sulatettuna noin 1 mm vettä per m^2, siis litra (1 kg) vettä neliömetriä kohden. Helsingin (Kaisaniemi) lumensyvyys on nyt noin 50 cm, joten lumikuorma on noin 50 kg/m^2, mikä vastaa SYKE:n lumikuormakarttojakin. Näistä lisää kts. http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-pilvet-ja-tuulet#17

Ilmatieteen laitos mittaa paitsi lumen syvyyttä niin myös sademäärää. Esimerkiksi Helsingissä tammikuusta helmikuuhun 2010 lumen syvyys kasvoi 15 cm ja samanaikaisesti sademäärä (lumi muutettuna vedeksi) oli 21 mm, josta voi päätellä, että lumikuorma kasvoi 21 kg/m^2 ja että tuo alussa mainittu nyrkkisääntö 1 cm lunta on 1 mm vettä piti kohtalaisen hyvin paikkansa. Seuraamalla Ilmatieteen laitoksen lumensyvyystietoja yhdessä sademäärien kanssa voi arvioida lumikuormiakin talvisilla keleillä.
Tapsa
Valvoja
Viestit: 2944
Liittynyt: 19.02.2008, 16:35:15

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Tapsa »

Kiitoksia tiedoista!

Minua lähinnä kiinnostaa mitataanko kunkin mittapaikan arvo yhdestä pisteestä, vai useammasta jonkin alueen sisällä. Minusta yhden pisteen mittaus antaa sattumanvaraisen tuloksen tuulioloista riippuen. Tuulisella säällä aukion keskelle jää keskimääräistä vähemmän lunta ja reunoilla taas paksuus riippuu oleellisesti tuulensuunnasta. Vai kuinka?
abc
Viestit: 118
Liittynyt: 13.03.2009, 12:43:01

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja abc »

Tapsa: "Minua lähinnä kiinnostaa mitataanko kunkin mittapaikan arvo yhdestä pisteestä, vai useammasta jonkin alueen sisällä. Minusta yhden pisteen mittaus antaa sattumanvaraisen tuloksen tuulioloista riippuen. Tuulisella säällä aukion keskelle jää keskimääräistä vähemmän lunta ja reunoilla taas paksuus riippuu oleellisesti tuulensuunnasta. Vai kuinka?"

Lumen syvyyden mittaus perustuu akustiseen mittaukseen ultraäänellä. Lumen yläpinnan ja sensorin etäisyys määräytyy äänen kulkunopeuden perusteella. Mittausalusta on maanpinnalla ja sen ja sensorin etäisyys tunnetaan. Lumensyvyystieto tulee noin 1 m^2 suuruiselta alueelta. Kyseessä on siis pistemittaus kuten lämpötilan ja muiden meteorologisten suureiden kohdalla sääasemilla. Mittauspaikka on aukea, joten lumensyvyystiedot vastaavat kohtalaisen aukion tilannetta. Lumen syvyys voi vaihdella tuulisella säällä, kun lumi kasautuu ja siirtyy paikasta toiseen. Lumi myös painuu kasaan nuoskakeleillä. Muuta mittaustietoa ei ole tarjolla. Näillä pitää pärjätä. Helsingissä on Kaisaniemessä ja Kumpulassa lumensyvyysanturit sekä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Muualla Suomessa havaintopaikkoja on pari sataa kpl. Näiden mittausten perusteella laaditaan lumensyvyyskartat.
Turo
Viestit: 4
Liittynyt: 06.03.2010, 03:18:48

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Turo »

Tapsa kirjoitti:Kiitoksia tiedoista!

Minua lähinnä kiinnostaa mitataanko kunkin mittapaikan arvo yhdestä pisteestä, vai useammasta jonkin alueen sisällä. Minusta yhden pisteen mittaus antaa sattumanvaraisen tuloksen tuulioloista riippuen. Tuulisella säällä aukion keskelle jää keskimääräistä vähemmän lunta ja reunoilla taas paksuus riippuu oleellisesti tuulensuunnasta. Vai kuinka?Mittausjärjestely käy ilmi täältä: http://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnot eli yhdestä paikasta mitataan, tosin pienellä alueella (nykyään kai kaikki näitä ultraääniantuereita).

1:10- nyrkkisäännöstä sen verran, että tälläisen kylmän talven oloihin se ei itseasiassa ole aina kovinkaan toimiva, lisätietoa kiinnostuneille täältä.

http://www.meted.ucar.edu/norlat/snowde ... _to_cm.pdf

Ongelmia ja epävarmuutta lumensyvyyden mittauksessa näissä tuulisissa tilanteissa on tosiaan huomattavasti, etenkin kylmässä säässä. Samoissa tilanteissa ei sademääränkään mittaminen ole täysin luotettavaa, sillä lumi leijailee helposti sademittarinkin ohi. Nämä seikat ovat kyllä hyvin meteorologien tiedossa, joten syyttävä sormi "ennätystehtailusta" menee kyllä median ja ennen kaikkea iltapäivälehtien suuntaan. Jälleen kerran...
Konsultti-
Viestit: 138
Liittynyt: 26.02.2009, 20:09:05

Re: Lumitilanne

Viesti Kirjoittaja Konsultti- »

Noin laajemmin, mistä uusilta FMI:n nettisivulta saa ilmastotilastot. Löysin vain kohdan:

Ilmastotiedon hinta ja toimitus
Säähavainto- ja tilastotieto hinnoitellaan käyttötarkoituksensa mukaan joko liiketaloudellisesti tai kansainvälisiin sopimuksiin pohjautuen tutkimus- ja opetuskäyttöön. Säädatan hinta määräytyy kunkin tilauksen sisällön ja työn vaativuuden mukaan.

Puhtaasti opetus- ja tutkimuskäyttöön toimitettava data edellyttää tiedon käyttöä rajaavan sopimuksen. Palvelun tuottamisesta peritään työaikaan pohjautuva korvaus Ilmatieteen laitoksen maksuperustelain ja -asetuksen mukaisesti. Toimitettu säätieto on silloin sidottu siihen tutkimukseen, jonka käyttötarkoitus mainitaan keskinäisessä sopimuksessa.

Tiedot toimitetaan tilaajalle halutussa muodossa, tavallisesti valmiina taulukkona sähköpostin liitteenä.


Ainakaan tilastot ei löydy helpolla. Enkö osaa etsiä vain aikooko FMI pimittää alarmisteille kiusallisen ja vaarallisen tilastotiedon. Jo aikaisemmin aikasarjoja katkaistiin alkamaan 1950 jolloin syntyy visuaalinen vaikutelma lämpenemisestä. Luulisin ja vaadin että verovaroin toimivan valtion laitoksen ykköstehtävä on kerätyn tiedon markkinointi ja saattaminen helposti maksajien eli kansalaisten käyttöön. Oletan etten osannut ja jaksanut etsiä tietoja sekavilta sivuilta mutta nämä tiedot ei saa olla kun kanadalainen viinakauppa eli ikkuna peitossa nurkan takana ja ilman mainoksia.

Demokratia ja Open Governement ts. hallinnon avoimuusperiaate vaatii tämän ratkaisevan tärkeiden yhteiskunnallisten päätösten ja verojen korotusten perusteluina olevien tietojen aktiivista markkinointia kansalaisille.

Kun tilastot on hankala löytää voidaan väittää ihan mitä vain ja propagandaa on helppo levittää. Esim. tp. HS:ssa oli virheellinen väite että 2010 Pohjois-Lapissa lunta oli normaalia vähemmän. Päinvastoin maaliskuussa 2010 lähes saavutettiin vuodelta 2000 oleva all time high noin 130 cm. Tämä hetken tilanne on normaali:

Helsinki Kaisaniemi 53
Inari Kirakkajärvi 53
Kouvola Utti 52
Inari Saariselkä 51
Kittilä Pokka 50

Oulun korkeudella on vähemmän:

Viitasaari 28
Kuusamo Kiutaköngäs 24
Rovaniemi 22
Tornio 18
Avatar
BorisW
Viestit: 1783
Liittynyt: 08.08.2007, 10:38:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Lumitilanne Alaskassa hieman eri juttu

Viesti Kirjoittaja BorisW »

Kaliforniassa vuorilla lumen puute huolettaa, mutta Alaskassa Cordovan pieni kaupunki on "hukkunut" lumeen (parhaimmillaan lähes 6 metriä). Kahden kerroksen omakotitalot ovat peittyneet lähes räystäitä myöten lumeen. Lähialueen tiet muistuttavat Grand Canyonia pienoiskoossa.

AlaskaSnow.jpg


Kuva on NASA'n videosta http://www.youtube.com/watch?v=pdUa820fT1g, jossa kysytään minne on kaikki lumi kadonnut. Paikat, joissa edellinen talvi näki ennätyslumia ovat nyt paljaita. Koiravaljakot Kalifornian Sierra Nevada vuorilla tylsistyvät lumenpuutteesta. Kerrotaan, että syyllisenä on Tyynen meren La Niña, joka on ajanut lämmintä vettä USA'n länsirannikolle. Los Angelesissä oli tammikuun alkupäivinä lämpimämpää kuin heinäkuun 4:nä (USA'n kansallispäivänä).

Lämmintä vettä on virrannut myös Tyynen meren koillisosaan Alaskan edustalle. Merenpinnalta haihtuva kosteus on tiivistynyt ennätyksellisiksi lumisateiksi. Asiaa on edesauttanut myös Arktisen oskillaation (AO) voimistuminen, joka on työntänyt kylmää polaari-ilmaa etelään Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä Arktinen oskillaation on positiivinen, joka on pitänyt kylmät ilmamassat pohjoisempana. Tästä on seurannut, että Alaskassa, mm Nomen kaupungissa lämpötila on pudonnut ennätyslukemiin.

Tämä liittyy myös Suomeen, sillä kylmät pohjoisen ilmamassat eivät ole päässeet kunnolla leviämään eteläiseen Suomeen. Tällöin Atlantin matalapaineet ovat pitäneet ainakin alkutalven varsin leutona, kuten kirjoitin blogissani: http://ilmasto.wordpress.com/2011/11/20/tuleva-talvi-edellisia-lampimampi/, jossa totean, että auringon kasvaneen aktiivisuuden seurauksena AO-indeksi onkin muuttunut lievästi positiiviseksi vähentäen pohjoisia tuulia. Viime talven negatiivinen AO-indeksi varmisti meille kunnon talven.

Nyt toki näyttää, että AO-indeksi on mennyt negatiiviseksi http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao_index_ensm.shtmlja talvi on ovella ja etelään on meilläkin jo tullut reilusti lunta. Toki NOAAn linkissä on esitetty punaisella lähipäivien ennuste, joten katsotaan miten käy.
Vastaa Viestiin