Bjørn Lomborgin (HS Mielipide 5.11.2018) mukaan ilmastopolitiikan tulisi panostaa energiatutkimukseen päästövähennysten sijasta. Lomborgin ja hänen siteeraamansa talousnobelisti William Nordhausin näkemyksiin voi ihmisen ilmastovaikutuksen suuruutta epäilevä ilmastoskeptikkokin pitkälti yhtyä.

Ilmastopolitiikan – kuten muunkin politiikan – tulisi olla sellaista, että sen haitat ovat mahdollisimman vähäiset ja vähintään oikeassa suhteessa saavutettaviin hyötyihin. IPCC:n linja on inhimillisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestämätön.

Rajut päästövähennykset ovat yksi maailman köyhien pahimpia vihollisia. Tohtori Mikko Paunion mukaan ilmastotoimet aiheuttavat v. 2050 mennessä 200 miljoonan ihmisen kuoleman, puhumattakaan muusta energiaköyhyyden aiheuttamasta kärsimyksestä.

Edes ympäristölle ilmastopolitiikka ei ole hyväksi. Esimerkiksi tuoreessa Maailman luonnonsäätiön WWF:n raportissa eläinten sukupuuttojen ilmastonmuutosta tärkeämpänä syynä mainittiin trooppisia sademetsiä korvaavat palmuöljyviljelmät, joiden lisääntyminen on paljolti biopolttoaineiden “ansiota”.

Ja kuten Lomborg ja Nordhaus esittävät, IPCC:n vaatimat toimet olisivat monin verroin kalliimpia kuin IPCC:n arviot torjumattoman ilmastonmuutoksen aiheuttamista kustannuksista, eivätkä ne edes riittäisi torjumaan ilmastonmuutosta. Ilmastofoorumi ry:n laskelmien mukaan uusien ilmastotoimien kustannukset suomalaiselle kotitaloudelle olisivat 5-10 tuhannen euron luokkaa vuodessa.

Lomborg esittää päästövähennysten sijaan rajuja investointeja energiatutkimukseen. Vaikka tämä ei pelastaisi kansalaisten kukkaroita, olisi Lomborgin linja selvästi IPCC:n linjaa ympäristö- ja ihmisystävällisempää.

Erityisesti pääomasijoittajien, kuten Bill Gatesin Breakthrough Energy -rahaston, kanssa yhdessä tehdyistä julkisista investoinneista energiatutkimukseen voisi olla hyötyä riippumatta siitä, aiheuttaako ihminen ilmastonmuutosta vai ei. Lisäksi hyödyt voivat selvästi ylittää haitat.

Sen sijaan uusiutuvan energian investointituet ja syöttötariffit voivat olla jopa haitallisia energiateknologian kehitykselle, sillä ne kannustavat investoimaan keskeneräiseen teknologiaan ja vievät markkinat kalliilta jatkokehitykseltä.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi

(Tämä kirjoitus on lähetetty Helsingin Sanomien mielipidetoimitukseen 5.11.2018.)

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This