Kesätoimittaja Mirka Muilu kirjoitti Kymen Sanomissa 27.6.2014 lukuisia virheitä sisältäneen kolumnin ilmastosta.

Ensinnäkin, väite siitä, että 97% tutkijoista olisi yksimielisiä ihmisen osuudesta ilmastonmuutokseen, on kyllä usein kuultu, mutta siitä huolimatta tuulesta temmattu. Ilmastoaktivistit ovat yrittäneet perustella lukua tutkimuksinkin, mutta ne eivät ole kestäneet lähempää tarkastelua ja viimeisinkin sellainen (Cook et al. 2013) kumottiin välittömästi. Sen sijaan tutkimuksin on havaittu, että esimerkiksi yhdysvaltalaisista meteorologeista 48% ei usko ihmisen aiheuttavan valtaosaa ilmastonmuutoksesta (Stenhouse et al. 2013).

Toisekseen, Ylen viime kesänä uutisoima ilmastonmuutoksen pysähtyminen ei ole ”epämääräinen käsitys”, vaan satelliiteista tehdyistä lämpötilamittauksista paljastunut selvä tosiasia. Tänä kesänä ilmaston lämpenemättömyys tulee saavuttamaan ajokortti-iän, mikä on saanut ilmastotutkijat ymmälleen eivätkä ihmisen syyllisyyteen uskovat ole vielä pystyneet selittämään edelleen lämpenemistä ennustavien ilmastomallien virheellisyyttä.

Kolmanneksi, Heartland-instituutin dokumentteja ei vuodettu julkisuuteen, vaan aktivistitutkija Peter Gleick varasti joitakin Heartland-instituutin dokumentteja väärennetyn henkilöllisyyden avulla, lisäsi niiden joukkoon yhden kokonaan itse kirjoittamansa väärennetyn dokumentin ja levitti dokumentit julkisuuteen. Jos aktivistien täytyy turvautua näin alhaisiin keinoihin loatakseen skeptikoita, niin se ei ainakaan herätä luottamusta aktivistien omia argumentteja kohtaan.

Neljänneksi, skeptikkoargumenttien takana ei liiku miljardeittain yksityistä rahaa eikä poliittisia intohimoja. Esimerkiksi Suomessa Ilmastofoorumi ry pyörii joillakin sadoilla euroilla vuodessa ja sen toiminta perustuu täysin vapaaehtoistyöhön. Kolumnissa mainittu Heartland-instituutti puolestaan toimii kokonaisuudessaan muutaman miljoonan dollarin lahjoitusvaroilla vuosittain ja ilmastonmuutos on vain pieni osa instituutin toimenkuvasta.

Sen sijaan miljardeittain sekä yksityistä että julkista rahaa ja mittaamattomia poliittisia intohimoja liikkuu aktivistipuolella. Ilmastopolitiikan suurimpia kannattajia ympäristöjärjestöjen lisäksi ja sen suurimpia hyötyjiä ovat kansainvälistä suurpääomaa edustavat tuuli-, aurinko-, öljy- ja kaasuyhtiöt, joiden voitot ja osakekurssit ovat nousseet kuuraketin lailla ilmastopolitiikan myötävaikutuksella.

Viidenneksi, Anthony Watts on saanut kertaluontoisesti tukea Heartland-instituutilta yhteen projektiinsa eikä saa säännöllisesti vuosittaista rahoitusta, kuten kolumni väittää. Wattsin ylläpitämä blogi on maailman luetuin ilmastoaiheinen uutissivusto ja on palkittu useita kertoja maailman parhaana tiedeblogina.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Jyväskylä

(Tämä vastine on lähetetty Kymen Sanomien yleisönosastolle 30.6.2014, mutta Kymen Sanomat ei ainakaan vielä ole sitä julkaissut ja julkaistu 9.7.2014. Taustatietona mainittakoon, että kyseinen kesätoimittaja on haastatellut allekirjoittanutta aihepiiriin liittyvistä kysymyksistä opintojensa harjoitustyönä.)

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This