Jani Mäkinen (vihr.) antoi Ilkassa 10.1.2014 osittain virheellistä tietoa ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta vastaten allekirjoittaneen 5.1.2014 julkaistuun kirjoitukseen. On kyllä totta, että ilmastopolitiikka on eri asia kuin ilmastonmuutos, mutta ilmastopolitiikkaa ei olisi olemassa ilman väitteitä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Siinä missä ilmastonmuutoksesta – ihmisen aiheuttamasta tai luonnollisesta – voi olla hyötyä, haittaa tai molempia, niin ilmastopolitiikka on osoittautunut haitalliseksi kaikille muille paitsi tietenkin siitä suuret voitot käärivälle kansainväliselle suurpääomalle, päästökaupassa miljardeja huijanneille rikollisjärjestöille ja sen avulla valtaansa kasvattaville poliitikoille ja ympäristöjärjestöille.

On hyvin valitettavaa, että Mäkisen kaltainen vihreä poliitikko ei hallitse vähennyslaskua. Kun aiemmin mainitsin 17 vuoden tauon lämpenemisessä, niin siitä ei päästä poikkeuksellisen voimakkaan El Nino -ilmiön lämmittämään vuoteen 1998, kuten Mäkinen laski, vaan satelliittimittausten mukaan keskilämpötila ei ole noussut syksyn 1996 jälkeen. Jos valitsisimme alkupisteeksi vuoden 1998, niin keskilämpötila olisi jopa hiukan laskenut, mutta niinhän en tehnyt.

Ilmastofoorumi ry on hyvin tietoinen, että IPCC:n lisäksi ilmastonmuutosta tutkivat monet organisaatiot ympäri maailmaa. Esimerkiksi Yhdysvaltain valtamerien- ja ilmakehäntutkimuslaitoksen (NOAA) vuonna 2009 2008 julkaiseman arvion mukaan vaaditaan 15 vuoden tauko lämpenemisessä, jotta ilmastomallien ja todellisuuden ero voidaan havaita. Sittemmin tuon aikarajan ylityttyä siltäkin suunnalta on toki ollut hiljaisempaa.

Mukavan yllättävää on kuitenkin se, että Mäkinen yhtyy näkemykseemme ilmastopolitiikan haitoista ainakin joiltakin osin. Silti tuulivoiman kolmanneksen osuutta Tanskan sähköntuotannossa ei kannata mainita menestystarinana, sillä Tanskan ”saavutus” perustuu lähinnä korkeisiin tukiaisiin ja kasvaneeseen sähkön tuontiin. Tanskassa kotitaloudet maksavatkin sähköstään reilusti yli kaksinkertaista hintaa Suomeen nähden Eurostatin mukaan. Tuulivoiman mielettömyyden osalta kannattaa lukea Kalevi Nikulan kirjoitus Ilkassa 11.1.2014 ja Erkki Purun kirjoitus Keskisuomalaisessa 10.1.2014.

Jos Tanskan tuulivoima on rohkaisevin ilmastopoliittinen uutinen, jonka Mäkinen onnistuu keksimään, niin kovin surullisesti ovat asiat. Paitsi tietenkin niiden osalta, jotka voivat hymyillä matkalla pankkiin.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry
Jyväskylä

Päivitys: Tämä kirjoitus on julkaistu Ilkassa 16.1.2014.

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This