Ilmastofoorumi ry lähetti seuraavanlaisen tarkennuspyynnön Ylen uutistoimitukseen tänään 11.11.2013.

Kerroitte iltauutisissa torstaina 7.11. Malediiveista, että ”Merenpinnan nousuun on jo varauduttu tyhjentämällä matalimmat ja herkimmät saaret asukkaista.” Nettisivuillanne samana päivänä julkaistussa jutussa ”Reportaasi Malediiveilta: Maailman matalin valtio siirtää ihmisiä turvaan ilmastonmuutoksen tieltä” sama väite esitetään muodossa ”Kuusitoista kaikkein matalinta ja haavoittuvinta saarta on tyhjennetty asukkaista.”

Toimittajana molemmissa jutuissa oli äskettäin ilmastonmuutosta käsittelevän raportointinsa johdosta tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittu Jaana Kanninen.

Tälle väitteelle ei kuitenkaan näytä löytyvän todisteita. On totta, että lokakuussa 2010 Malediivien presidentti Mohamed Nasheed totesi ilmastonmuutokseen viitaten, että ”We have already had to relocate people from 16 islands”, mutta toisaalta, maaliskuussa 2012 samainen presidentti kertoi, että ”Already, 16 islands are in need of relocation.” Huomaattehan väittämien aikajärjestyksen, joka viittaa aiemman lausunnon mahdolliseen paikkansapitämättömyyteen.

Jos taas tutustumme virallisiin lähteisiin, kuten Malediivien kansallisen suunnitteluviraston sivuilla olevaan saarien väestötaulukkoon, niin sieltä ei löydy ainuttakaan ilmastonmuutoksen vuoksi tyhjennettyä saarta. Useiden saarten väkiluvuksi on toki merkitty nolla vuoden 2012 rekisteröityneessä väestössä (joka siis on eri asia kuin taulukossa vuosien 2000 ja 2006 kohdalle merkityt väestönlaskennat), mutta yhdenkään väestönmuutoksen syyksi ei ole merkitty ilmastonmuutosta vaan väestön keskitysohjelmat (verrattavissa meikäläisiin kuntaliitoksiin) ja tsunamin vuoksi tehdyt siirrot. On hyvä syy olettaa, että jos väestönsiirtoja olisi tehty ilmastonmuutokseen tai merenpinnan nousuun varautumisen johdosta, niin ne olisi kirjattu tähän taulukkoon, ottaen huomioon kuinka keskeinen asia se on Malediivien hallinnon politiikassa.

Toivoisinkin, että voisitte tarkentaa lähteitänne ilmastonmuutokseen ja/tai merenpinnan nousun varautumisen vuoksi väestöstä tyhjennettyjen 16 saaren osalta. Jos muita lähteitä ei ole, kuin ex-presidentti Nasheedin väittämä lokakuulta 2010, niin esittämieni lähteiden valossa toivoisin oikaisua uutiseen. Kuten muistamme JSN:n ohjeista, 8 § ”Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen” ja 10 § ”Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu”.

(Kiitoksia Ilmastotiede-blogille taustojen kaivelusta! Linkin takaa kannatta käydä lukemassa lisätietoja asiasta, mukaan lukien todelliset syyt Malediivien väestön pakkosiirroille.)

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This