Lokakuussa 2013 arvostetussa Journal of the Royal Statistical Society Series A -julkaisusarjassa julkaistu uusi tutkimus Average Household Size and the Eradication of Malaria kumoaa vallitsevia käsityksiä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta malarian levinneisyyteen. Suomalaisten Lena ja Larry Huldénin sekä kanadalaisen Ross McKitrickin tutkimus havaitsee, että ilmaston lämpenemisen ja malarian levinneisyyden välillä ei ole yhteyttä, mutta sen sijaan kotitalouksien suuri koko edesauttaa malarian leviämistä, kun hyönteiset pääsevät yöaikaan levittämään malarialoisia tehokkaasti.

Abstrakti: Malaria on kadonnut joistakin maista, mutta ei toisista, mille ei ole löytynyt selitystä. Osoitamme, että malarian hävittämisen todennäköisyys hyppää jyrkästi kun keskimääräinen kotitalouden koko laskee alle neljän henkilön. Osa yleisesti varallisuuden kasvuun liitetystä vaikutuksesta on todennäköisesti kotitalouksien koon pienentymisestä johtuvaa. DDT:n käytöllä on vähäinen rooli. Korkeammat lämpötilat eivät ole yhteydessä lisääntyneeseen malarian esiintymiseen. Esitämme, että kotitalouden koko vaikuttaa, koska malaria leviää sisätiloissa öisin. Testaamme tätä hypoteesia vertaamalla malariaa dengue-kuumeeseen, joka on toinen hyttysten levittämä tauti, joka leviää pääosin päiväsaikaan ulkotiloissa tapahtuvissa kontakteissa.

Lisätietoja löytyy täältä ja itse tutkimus täältä.

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This