Haastattelin Pekka Haavistoa joulukuussa. Kysyin kysymyksiä liittyen vihreisiin työpaikkoihin. Kerroin hänelle tutkimuksesta, joka on tehty Espanjan hallinnon toimesta. Se osoittaa, että Espanjassa yksi vihreä työpaikka vähentää 2,2 normaalia työpaikkaa siirtäen ne ulkomaille.

Haavisto haluaa lisätä Suomessa vihreiden innovaatioiden tuottamisen lisäksi vihreää teknologiaa. Tämän hän toivoo lisäävän suomalaisia työpaikkoja. Esimerkkinä hän mainitsee tuulienergian.

Haavisto ei usko, että vihreitä työpaikkoja ja normaaleja työpaikkoja voi rinnastaa. Hän kokee, että Suomen presidentin tulee ajaa muissa maissa korkeampia työstandardeja ja näin, ei ainoastaan parantaa kansalaisten asemaa kehittyvissä maissa vaan, myös tehdä tuotannon maailmassa tasapainoisemmaksi ja tällä tavoin estää työpaikkojen siirtymisen halpamaihin.

On toki todella tärkeätä, että ihmisoikeuksien parantamista ajetaan siellä, missä ne eivät voi hyvin. On kuitenkin muistettava, että Suomi viiden miljoonan kansalaisen maana ei voi aiheuttaa kovin nopealla aikataululla minkäänlaista muutosta esimerkiksi Kiinan työmarkkinoille. Esimerkkiin tuulivoimasta toteankin, että kaikki EU:n tuulivoimalat rakennetaan nykyisin juuri Kiinassa.

Vaikka Haavistolla on asiassa sydän kohdallaan, täytyy sanoa, että hänen logiikkansa on ylösalaisin. Nyt ei kannattaisi lisätä Suomessa vihreitä työpaikkoja, koska tämä toiminta ajaa työt halpamaihin, eikä Suomella ole varaa tällaiseen. Toivonkin siis, että Haavisto miettii uudelleen, millainen vaikutus Suomella voi olla koko maailman työläisten ihmisoikeuksiin ja millä aikataululla.

Tässä haastattelu

Hansi Harjunharja

puheenjohtaja
Ilmastofoorumi ry

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This