Tiedote 23.11.2010 – Vapaa julkaistavaksi heti

Motiivit ilmastonmuutoksen torjunnan taustalla – ”Ilmastokovikset haluavat rahasi”

23.11.2010 – JYVÄSKYLÄ – Ilmastofoorumi ry julkaisi tänään verkossa suomennoksen australialaisen tiedejournalistin Joanne Novan kirjasta Skeptic’s Handbook II: Global bullies want your money (Ilmastoskeptikon käsikirja 2: Ilmastokovikset haluavat rahasi). Kirja valaisee globaalin ilmastoteatterin kulisseja juuri ensi viikolla alkavan Meksikon Cancunin ilmastokokouksen kynnyksellä.

Kirjassa Nova käsittelee ilmastopolitiikan ja -tutkimuksen valtavia rahavirtoja sekä tapaa, jolla politiikkaa ja tiedettä ohjataan. Erityisen kritiikin kohteena on poliitikkojen jopa painostukseen yltävä toiminta, mutta mediakin saa osansa kritiikistä: ”Kun öljy-yhtiö ExxonMobil rahoittaa ilmastoskeptikoita tukevia järjestöjä 23 miljoonalla dollarilla, otsikot ovat kissankokoisia. Mutta kun [viralliseen ilmastotutkimukseen ja -torjuntaan] sijoitetaan 79 miljardia, tiedotusvälineet tuskin lotkauttavat korvaansa.”

Suurin osa kirjan sivuista keskittyy kuitenkin ilmastotieteen surulliseen tilaan. Vuoden takainen Climategate-skandaali saa seurakseen monia muita vähemmän tunnettuja, mutta jopa ratkaisevampia tiedeskandaaleja. Eräskin keskeinen historiallinen lämpötilarekonstruktio paljastuu yhden ainoan tutkimuksessa käytetyn poikkeavasti kasvaneen puun täydellisesti vinouttamaksi, kun rekonstruktioiden tulisi perustua vähintäänkin kymmenien puiden kasvun mittaamiseen.

YK:n kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kolmannen työryhmän (WG III) puheenjohtaja Ottmar Edenhoferin lausunnot 14.11.2010 sveitsiläisessä Neue Zürcher Zeitung -lehdessä [1] nostavat Joanne Novan käsikirjan sanoman erityiseen arvoon. NZZ tiivistää Edenhoferin kannan seuraavasti: ”Maailman seuraava ilmastokokous Cancunissa on todellisuudessa talouskokous, jossa neuvotellaan maailman luonnonvarojen jakamisesta.” Kysymys ei siis ole ilmastosta, vaan rahasta ja vallasta.

Ilmastofoorumi ry suosittelee 20-sivuisen Ilmastoskeptikon käsikirja 2:n lukemista pohjatiedoiksi paitsi median edustajille ja poliitikoille, myös kansalaisille, joiden elämään ilmastopolitiikka eniten vaikuttaa ja jotka koko lystin maksavat. Sekä uusi ”Ilmastoskeptikon käsikirja 2: Ilmastokovikset haluavat rahasi” että sen edeltäjä ovat ilmaiseksi ladattavissa Ilmastofoorumi ry:n Internet-sivuilta osoitteesta http://www.ilmastofoorumi.fi/ilmastonmuutos/ilmastoskeptikon-kasikirja/.

Lisätietoja antaa yhdistyksen puheenjohtaja Pasi J. Matilainen, email etunimi.sukunimi@ilmastofoorumi.fi. Ilmastofoorumi ry on kansalaisjärjestö, jonka tarkoituksena on osallistua ilmastonmuutoksesta käytävään julkiseen keskusteluun puuttuen siinä esiintyviin virheisiin ja edistäen tasapuolista tiedotusta ilmastonmuutosta koskevasta tieteellisestä tutkimuksesta.

[1] Neue Zürcher Zeitung 14.11.2010, ”Klimapolitik verteilt das Weltvermögen neu”, http://www.nzz.ch/nachrichten/schweiz/klimapolitik_verteilt_das_weltvermoegen_neu_1.8373227.html, viitattu 23.11.2010, englanninnos: http://thegwpf.org/ipcc-news/1877-ipcc-official-climate-policy-is-redistributing-the-worlds-wealth.html

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This