Kantelu Julkisen sanan neuvostolle STT:n uutisesta ”Ilmastonmuutos kirittää tappavia tauteja”, 20.11.2008

STT:n uutinen ”Ilmastonmuutos kirittää tappavia tauteja” julkaistiin useissa kotimaisissa tiedotusvälineissä torstaina 20.11.2008. Allekirjoittaneella ei ole pääsyä STT:n uutisointiin suoraan, mutta päätellen siitä, että uutinen on identtinen eri tiedotusvälineissä, tämän kantelun aihe on ilmeisesti mukana STT:n alkuperäisessä uutisessa. Kantelu koskee Journalistin ohjeiden kohtia 8 (”Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.”), 10 (”Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.”), 11 (”Yleisön on voitava erottaa tosiasiat mielipiteistä ja sepitteellisestä aineistosta. Myöskään kuvaa tai ääntä ei saa käyttää harhaanjohtavasti.”) ja 12 (”Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.”).

Uutinen käsittelee australialaisen Lowy-instituutin julkaisemaa yhteenvetoa (policy brief), johon uutinen viittaa ”tuoreena tutkimuksena,” mikä on uutisen ensimmäinen totuudenvastainen väite. Tietolähteeseen ei myöskään ole suhtauduttu kriittisesti, vaan poliittisen päätöksenteon tueksi tarkoitettuun yhteenvetoon on suhtauduttu ja se on esitetty tieteellisenä tutkimuksena.

Uutisessa kerrotaan, että ”Esimerkiksi Tuvalun pienessä saarivaltiossa Tyynellämerellä tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa ja muuttamaan Uuteen-Seelantiin ilmaston lämpenemisestä johtuvan merenpinnan nousun vuoksi.” Tämä on uutisen toinen totuudenvastainen väite, sillä väitettyä merenpinnan nousua ei ole Tuvalulla havaittu. Tietoa ei ole tarkistettu, ja se on sepitteellistä aineistoa, jota yleisö ei voi erottaa uutisen pohjalta tosiasioista.

Australialaisen Flindersin yliopiston laitos, National Tidal Facility (NTF), on seurannut useiden Tyynenmeren saarivaltioiden, myös Tuvalun, merenpinnan tasoa 1990-luvulta lähtien, eikä normaalista poikkeavaa vaihtelua ole todettu. NTF:n mittauslaite on ollut Tuvalun pääatollilla vuodesta 1993. NTF:n varajohtajan Bill Mitchellin mukaan Tuvalun tulviminen johtuu maankäytöstä ja erityisesti siitä, että toisen maailmansodan aikana amerikkalaiset kaivoivat valtaosan atollista salaiseksi lentokentäksi eivätkä ole tuvalulaisten pyynnöistä huolimatta korjanneet jälkiään vieläkään[1].

Myöskään uutisen varsinaisesta aiheesta eli Lowy-instituutin yhteenvedon väitteestä, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen kirittää tappavia tauteja kuten malariaa, ei ole tieteellistä varmuutta. Esimerkiksi fil.tri Lena Huldénin syksyllä hyväksytty väitöskirja ”The decline of northern malaria and population dynamics of Plasmodium vivax” [2] viittaa siihen, että vuoden keskilämpötila ei vaikuta malarian levinneisyyteen vaan kyse on sosiaalisista olosuhteista kuten kotitalouden koosta. Myös tässä tietojen tarkastus on ollut puutteellista.

Kyseinen STT:n uutinen on julkaistu ainakin seuraavilla sivuilla:
– http://www.kaleva.fi/plus/Tutkimus__Ilmastonmuutos_kiritt%E4%E4_tappavia_tauteja_765337+0
– http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/Tutkimus+Ilmastonmuutos+kiritt%E4%E4+tappavia+tauteja/115838
– http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=2&d=45779
– http://www.savonsanomat.fi/uutiset/ulkomaat/tutkimus-ilmastonmuutos-kiritt%C3%A4%C3%A4-tappavia-tauteja/289952

Lähteet:
[1] http://nzclimatescience.net/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=1
[2] http://www.metla.fi/dissertationes/df73.htm

Kantelun tekijä:

Ilmastofoorumi ry
Puheenjohtaja Pasi Matilainen
etunimi.sukunimi at ilmastofoorumi.fi

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This