Alla mielipidekirjoitus, joka on lähetetty Helsingin Sanomien yleisönosastolle 26.2.2008.

Onko ilmastonmuutos vitsi?

Erkki Tuomiojan uutisoitiin ehdottaneen maanantaina SDP:n ensimmäisessä puheenjohtajapaneelissa bensiinin säännöstelemistä ja eräänlaisen kansalaisten päästökaupan synnyttämistä bensiinin osto-oikeuksien myyntimahdollisuudella. Tuomioja taisi itsekin jälkikäteen tajuta tuotteiden kortille laittamisen olevan mennyttä maailmaa; sen verran nopeasti hän kiirehti blogissaan korjaamaan, että kyseessä oli vitsi, jonka toimittaja uutisoi väärin.

Kun ilmastonmuutos nyt sattuu kuitenkin olemaan yksi aikamme keskeisimpiä poliittisia kysymyksiä, niin tahtomattakin herää kysymys, onko soveliasta suurpuolueen puheenjohtajaksi halajavalle laskea siitä leikkiä, vieläpä tilanteessa jossa vitsienkin vakavasti ottamisen riski on kovin suuri.

Ilmastonmuutoskeskustelua ja -toimia tarkasti seuraaville tulee kyllä useamminkin mieleen, että mahtaako tämä olla vain yksi suuri vitsi. Kansalaisten elintason supistamisen ja talouskasvun rajoittamisen kun kuvitellaan jotenkin vaikuttavan luonnolliseen ilmastonmuutokseen, joka jatkaa kulkuaan entiseen malliinsa ihmisten toimista välittämättä, silläkin uhalla, että lopputulos tulee todennäköisesti olemaan miinusmerkkinen niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Historia on nimittäin meille moneen kertaan osoittanut, että vauraus ja ympäristöstä huolehtiminen kulkevat käsi kädessä.

Vitsi varmaan naurattaisi, ellei tietäisi sen olevan totisinta totta. Näin lienee myös Tuomiojan ehdotuksen kohdalla: kymmenen vuoden sisällä siitä ei enää vitsailla, vaan sitä puuhataan oikeasti. Jos ei muualla, niin meillä Suomessa ja EU:ssa ainakin.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, ympäristöjärjestö GreenFree Finland ry
www.greenfree.fi

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This