Oheinen mielipidekirjoitus lähetetty Keskisuomalaiseen vastineena kansanedustaja Henna Virkkusen (kok.) kirjoitukseen, joka löytyy täältä. Päivitys: Kirjoitukseni on julkaistu Ksml:ssa 19.2.2008.

Ilmastonmuutoksen ihmisperäisyydestä

Henna Virkkunen kirjoittaa Keskisuomalaisessa 15.2.2008 ilmastonmuutoksesta ja varoitteli kauhuskenaarioilla, jotka on jo moneen kertaan kyseenalaistettu. Hän käyttää perusteluna tietokonemalleja, jotka eivät osaa ennustaa edes El Niño ja La Nina -ilmiöitä oikein, eivät edes jälkikäteen. Mikä siis antaa aiheen olettaa, että niiden ennusteet esimerkiksi Golfvirran käyttäytymisestä olisivat yhtään parempia? Tietokonemallit peilaavat vain niitä oletuksia, joita mallien suunnittelijoilla on. Mallit eivät edes pysty ottamaan huomioon asioita, joita suunnittelijat eivät tiedä. Ja on vielä paljon mitä tiede ei vielä ilmastosta tiedä, kuten sellainen pikkujuttu, että ovatko pilvet ilmaston muiden tekijöiden seurausta vai yksi tärkeimmistä vaikuttajista.

Liioitelluista riskeistä Virkkunen hyppää suoraan siihen, että päästöjä pitää vähentää ja kaikkea pitää suunnitella tiukemmin, antaen ymmärtää niillä toimilla olevan jotain merkitystä ilmastonmuutoksen suhteen. Ilmastonmuutos on fakta, mutta ihmisen päästöjen tai muiden toimien vaikutus globaaliin ilmastonmuutokseen on edelleen todisteita vailla, vaikka kasvihuoneteorian perusteet ovat jo yli sata vuotta vanhat. Siinä missä YK:n ilmastopaneeli toteaa ihmisen osallisuudelle ilmastonmuutokseen erilaisia todennäköisyyksiä, niin todellisen maailman havainnot eivät vastaa teorian ennusteita. Ja siinä missä jopa YK:n ilmastopaneeli säilyttää edes jonkinlaisen epävarmuuden ja terveen tieteellisen epäilyn, poliitikot ja ympäristöjärjestöt pitävät ihmisen syyllisyyttä selviönä.

Tiedämme, että ilmasto muuttuu ja tiedämme, että sillä on seurauksia. Emme tiedä varmaksi, onko se ihmisen syytä vai puhtaasti luonnollista vaihtelua. Miksi siis oletamme ihmisen syyllisyyden ja käytämme miljardeja miljardien perään ihmisen mahdollisesti merkityksettömän vaikutuksen minimoimiseen, kun voisimme paljon pienemmillä resursseilla puuttua niihin seurauksiin sopeutumiseen?

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, GreenFree Finland ry
www.greenfree.fi

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This