Eilisessä Keskisuomalaisessa julkaistu yli-insinööri Seppo Kuhmosen puheenvuoro ilmastonmuutoksesta (luettavissa täältä) kirvoitti allekirjoittaneelta oheisen vastineen, jonka olen lähettänyt myös saman lehden yleisönosastolle. Päivitys: KSML julkaisi kirjoituksen 23.1.08.

Ilmastonmuutos on luonnollinen asia

Seppo Kuhmonen kirjoitti Keskisuomalaiseen puheenvuoron 17.1.2008, jossa hän paheksui Jyväskylän poliitikkojen toimintaa ilmastonmuutokseen nähden. Puheenvuoro alkoi hyvin, kerraten luonnollista, ikiaikaista ilmastonmuutosta, mutta nykytilanteeseen päästessä faktat karkasivatkin käsistä. Ei ole nimittäin olemassa mitään tutkimuksia, joiden mukaan ”lämpötila kuitenkin jatkaa nousua kiihtyvällä nopeudella.”

rms_amsu.jpg

Päinvastoin. Kuhmonen toteaa, että luonnollisessa ilmastonmuutoksessa lämpenemisen pitäisi nyt alkaa hidastua, ja itseasiassa tuoreimmat sateellitti- ja radiosondimittaukset alkavat jopa osoittaa hienoista jäähtymistä lyhyen aikavälin keskiarvoissa vuoden 2004 jälkeen. Tähdennettäköön kuitenkin, että kyseessä on liian lyhyt aikaväli, jotta voitaisiin puhua ilmastonmuutoksen suunnan kääntymisestä. Ilmasto tarkoittaa aina pitkän aikavälin, vähintään 30 vuoden, keskimääräistä säätilaa. Ja kuten jokainen voi ikkunasta ulos katsoessaan huomata, olemme edelleen pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella, vaikka ilmastonmuutoksen suunta näyttäisikin olevan kääntymässä.

Ilman sen kummempia perusteluita Kuhmonen jatkaa, että lämpötilan nousun aiheuttaa ihminen hiilidioksidipäästöillään. Tämä väite on kuitenkin viimeksi viime vuonna tieteellisessä vertaisarvioidussa tutkimuksessa (Douglass et al 2007) todettu vääräksi, koska todetut lämpötilamuutokset ilmakehän eri kerroksissa eivät vastaa niitä malleja, joiden mukaan lämpenemisen pitäisi tapahtua, jos se aiheutuisi lisääntyneestä hiilidioksidista. (Lisätietoja tästä löytyy mm. yhdistyksemme Internet-sivuilta.)

Mitä tämä sitten tarkoittaa Jyväskylän lämpövoiman lisärakentamisen kannalta? Jos ja kun olemme menossa kohti kylmempiä aikoja, lisälämpöä tullaan aivan varmasti tarvitsemaan. Eri asia on kuitenkin miten se lisälämpö tulee tuottaa, ja omasta mielestäni siihen parhaan vastauksen antavat viime kädessä lämmön kuluttajat eivätkä poliitikot. Päästökauppa ja muut rangaistusmenettelyt ovat kuitenkin uusimman tutkimustiedon valossa täysin aiheettomia ja siksi niistä pitäisi luopua eikä niiden pohjalta tulisi tehdä poliittisia ratkaisuja.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, ympäristöjärjestö GreenFree Finland ry
Jyväskylä
www.greenfree.fi

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This