Blacksmith-instituutti on jälleen julkaissut maailman kymmenen saastuneimman paikan Top Ten -listansa. Linkin takaa löytyy sekä lista että googlekartta, johon paikat on merkitty. Kärkikymmenikköön kuuluvat seuraavat paikat:

Huomattavaa — mutta ei yllättävää — listassa on se, että listalla ei ole yhtään läntisen maailman maata. Itseasiassa länsimaat eivät ole päässeet edes kolmenkymmenen saastuneimman kärkeen. Kääntäen voidaan todeta, että kaikki listalla olevat paikat ovat alueilla, joissa yksityisomistusta ei juuri ole tai sitä ei kunnioiteta.

Sen lisäksi, että yksityisomistus lisää vaurautta, se on myös ympäristöystävällistä. Jos maanomistaja voi oikeusteitse periä korvauksia hänen maa-alueilleen tehdyistä ympäristörikoksista, on epätodennäköistä, että kukaan lähtisi edes koettamaan onneaan levittämälle saasteita kyseiselle maa-alueelle. Lisäksi maanomistajilla on kannustin olla itse saastuttamasta omia maitaan, koska se vähentäisi niiden arvoa. Vauraus puolestaan mahdollistaa ympäristön kehittämisen ja ympäristöystävällisten valintojen tekemisen. Muunmuassa siksi onkin monesti todettu että ”Wealthier is healthier,” mikä koskee sekä ihmisiä että ympäristöä.

Lue lisää: Mises Blog ja Foundation for Economic Education: Why Socialism Causes Pollution.

PS. Ilmastonmuutokseen tämä liittyy siten, että koska ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tarkoitetut poliittiset toimenpiteet ovat kalliita, niin vauraus vähentyy (ja jopa yksityisomistukselle voidaan ajan myötä asettaa ilmastorajoitteita) ja sitä kautta ympäristön tila ennen pitkää heikentyy myös lännessä.

Facebook-kommentit

kommentti(a)

Share This